Citrónové kurča Jamieho Olivera s netradičnou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

- 1 veľké kurča - 1 citrón - 125 g masla - veľká hrsť vetvičiek čerstvého tymiánu - 2 + 8 strúčikov cesnaku - 125 g údenej šunky - najlepšie "moravské mäso" - 1 očistený zeler - 1 kg zemiakov - mleté čierne korenie - soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Pečené kurča je klasika. Toto sa však líši od bežného pečeného kuraťa, pretože nádhernie vonia po citrónoch, úžasná citrónovo-tymiánovo-šunková plnka nie je vnútri kurčaťa, ale pod kožou a ako príloha sú pečené zemiaky, zeler a cesnak v masle.

Zemiaky očistíme, ale ponecháme v šupke. Varíme ich 10 minút a potom scedíme.
Z citróna škrabkou na zemiaky ošúpeme vrchnú žltú šupku.
Citrónovú šupku posekáme najemno.
Tymián zbavíme drevených stoniek a posekáme.
Šunku pokrájame na malilinké kúsky.
2 strúčiky cesnaku nasekáme najemno. Cesnak, šunku, tymián a citrónovú kôru zmiešame s maslom.
Kurča zvnútra aj zvonka osolíme. Rukou oddelíme kožu na prsiach.
Do vzniknutého vrecka natlačíme plnku. Ak vám ostane, môžete urobiť do spodných stehien 3 hlbšie zárezy a na ne dať kôpku plnky.
Do vnútra kuraťa vložíme rozkrojený citrón, ktorý nám ostal. Kurča položíme na plech alebo veľký pekáč (ja som ho ešte posypala vegetou). Dookola poukladáme zvyšné nevyšúpané strúčiky cesnaku a všetko polejeme olivovým olejom.
Kurča budeme piecť zakryté alobalom pri 200 stupňoch asi 1 hodinu a 20 minút a odokryté asi ďalších 20-30 minút dočervena. V polke pečenia pridáme zemiaky a na väčšie kusy nakrájaný zeler.
A takto vyzerá hotové kuriatko.