Citrónové kurča Jamieho Olivera s netradičnou plnkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
- 1 veľké kurča
- 1 citrón
- 125 g masla
- veľká hrsť vetvičiek čerstvého tymiánu
- 2 + 8 strúčikov cesnaku
- 125 g údenej šunky - najlepšie "moravské mäso"
- 1 očistený zeler
- 1 kg zemiakov
- mleté čierne korenie
- soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Pečené kurča je klasika. Toto sa však líši od bežného pečeného kuraťa, pretože nádhernie vonia po citrónoch, úžasná citrónovo-tymiánovo-šunková plnka nie je vnútri kurčaťa, ale pod kožou a ako príloha sú pečené zemiaky, zeler a cesnak v masle.
 |
Zemiaky očistíme, ale ponecháme v šupke. Varíme ich 10 minút a potom scedíme. |
 |
Z citróna škrabkou na zemiaky ošúpeme vrchnú žltú šupku. |
 |
Citrónovú šupku posekáme najemno. |
 |
Tymián zbavíme drevených stoniek a posekáme. |
 |
Šunku pokrájame na malilinké kúsky. |
 |
2 strúčiky cesnaku nasekáme najemno. Cesnak, šunku, tymián a citrónovú kôru zmiešame s maslom. |
 |
Kurča zvnútra aj zvonka osolíme. Rukou oddelíme kožu na prsiach. |
 |
Do vzniknutého vrecka natlačíme plnku. Ak vám ostane, môžete urobiť do spodných stehien 3 hlbšie zárezy a na ne dať kôpku plnky. |
 |
Do vnútra kuraťa vložíme rozkrojený citrón, ktorý nám ostal. Kurča položíme na plech alebo veľký pekáč (ja som ho ešte posypala vegetou). Dookola poukladáme zvyšné nevyšúpané strúčiky cesnaku a všetko polejeme olivovým olejom. |
 |
Kurča budeme piecť zakryté alobalom pri 200 stupňoch asi 1 hodinu a 20 minút a odokryté asi ďalších 20-30 minút dočervena.
V polke pečenia pridáme zemiaky a na väčšie kusy nakrájaný zeler. |
 |
A takto vyzerá hotové kuriatko. |