Buchty pečené na plechu

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg múky polohrubej + múku na pomúčenie pracovnej plochy, mlieko - majte pripravený liter, i keď celý neminiete, 1 kocka droždia, kryštál. cukor, soľ, 150 ml. oleja (pokojne dajte od oka), 2 vajcia, dobrý džem či lekvár, alebo maková plnka, čo kto ľúbi
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrázkoch
 |
Najprv si prichystajte, čo všetko budete potrebovať, aby ste na nič nezabudli. |
 |
Pripravíme si kvások. Do šálky dajte dve kopcovité lyžice kryštál. cukru a na cukor rozdrobte kocku droždia. Toto zalejte vlažným mliečkom, premiešajte a nechajte chvíľku rásť |
 |
Kým kvások narastie, vložte do misky kysky múku, takmer celé kilo, nechajte len trošku, ktorou vypracované cesto poprášite, aby sa neprilepilo na utierku, či vrch uzavretej nádoby. |
 |
Na múku môžte dať lyžičku soli (mini lyžičku), a tiež aspon polievkovú lyžičisko kryštál. cukru (áno, naozaj aj do cesta, nielen do kvásku) |
 |
Ďalej pridajte dve vajíčka a tiež potrebný olej |
 |
Kým sme toto spravili, narástol nám kvások, až mal krásnu čapicu. Kvások pridajte do múky, prilejte aj mlieko, a začnite spracúvať cesto rukou. Koľko pridať mlieka sa nedá presne povedať, pretože vždy je to inak, a tak sami uvidíte, kedy bude mať cesto tú správnu konzistenciu |
 |
Teraz cesto vypracujte, kým nie je polotuhé, hladké, skvelé na hnetenie, také príjemné... |
 |
Aby sa vám cesto neprilepilo na utierku, ktorou prekryjete vrch nádoby, resp. na vrchnák, poprášte ho zvyšnou múkou. Zatvorte a nechajte kysnúť |
 |
Dnes ma detičky trošku pozabávali dlhšie a tak sa cesto rozhodlo, že pôjde na vandrovku. Našťastie, som to zbadala, a tak sa nič nestalo :) |
 |
Teraz je čas pripraviť si plech, do ktorého budeme buchty ukladať. Jednoducho si ho vymastite, alebo vyolejujte, netreba vôbec vymúčiť. |
 |
Cesto si zatial vyberieme na pracovnú plochu, ja som najprv pracovala s jednou polovicou, potom s druhou, vyvaľkáme a nakrájame ho na štvorce, či obdĺžniky, ako sa komu podarí. Do stredu každého štvorca dajte džem či lekvár, a potom proste zdvihnite k sebe cípy, polepte, aby džemík nevytiekol pri pečení, a keďže sa bude ten spodok trošku lepiť, tak v okolitej múke môžte vzniknutý batôžtek trošku vyguľkať. |
 |
Vyguľkané, pripravené buchtičky poukladáme na plech, a necháme chvíľočku odpočívať. Potom pokvapkáme vrch olejom, a ten rozotrieme na každú buchtičku, nech sú pekné lesklé. Takto pripravené buchtičky vložíme do vyhriatej rúry (160 °C). Pečieme, kým vrch každej krásne nezozlatne. |
 |
Všetky naše buchtičky pripravené ísť do trúby. |
 |
A tu už sú hotové. Vrch upečených buchtičiek zvyknem pohladkať cukrovou vodou, ale môžte ich aj nechať tak, a prípadne pocukriť práškovým cukrom, fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť.
(My sme nabalili aj našej malej varovkyni, a tiež Filipko už papká, takže už tretina plechu chýba - snáď vám budú chutiť rovnako) |