Vynikajúca jablková "palacinka" naopak



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 3 veľké jablká * 60 g masla (nie margarínu!) * 1 lyžička mletej škorice (alebo škoricového cukru) * 120 g práškového cukru (rozdeliť na 2 x 60 g) * 50 g polohrubej múky * 5 PL mlieka * 1/2 lyžičky prášku do pečiva * 4 vajcia (žĺtky a bielky oddelíme)

POSTUP PŘÍPRAVY

Konečný výsledok bude niečo medzi palacinkou a veľmi lahodným koláčikom. Cesto je veľmi jemnučké a pečie sa len cca 10 minút.

Tu je obrázkový postup:

Potrebné suroviny. * Začneme tým, že jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na plátky hrubé 3 mm.
Veľkú panvicu s kovovou rúčkou postavíme na mierny oheň (ak panvica nie je celá kovová, rúčku obalíme viacerými vrstvami alobalu). Dáme do nej maslo a pomaly roztápame. Primiešame škoricu a 60 g cukru, ešte raz zamiešame a odstavíme z ohňa.
Do panvice poukladáme plátky jabĺk tak, aby sa máličko prekrývali. Panvicu s jablkami položíme na oheň. Ohrievame asi 10 minút, kým jablká trocha zmäknú, ale pritom sú stále chrumkavé.
Medzitým zapneme rúru na 200 st. V stredne veľkej miske vidličkou rozšľaháme múku, mlieko, prášok do pečiva a žĺtky. Všetko dobre premiešame.
Ručným šľahačom pripravíme tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru. Vareškou ho opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Cesto opatrne vylejeme na jablká. Dávame pozor, aby sme jablká neposunuli. Rovnomerne ho rozotrieme.
Palacinku pečieme cca 10 minút v rúre do zlatohneda. Cesto nebude po dopečení veľmi vysoké, pretože to nie je piškóta.
Po vybratí z rúry obsah panvice pozorne preklopíme na tanier. Panvicou pri tomto manévri točíme rýchlo, lebo inak nám môže vytiecť trošku rozpusteného masla :)
Palacinko-koláčik chutí najlepšie teplý, ale výborný je aj studený...