Vynikajúca jablková "palacinka" naopak

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
* 3 veľké jablká
* 60 g masla (nie margarínu!)
* 1 lyžička mletej škorice (alebo škoricového cukru)
* 120 g práškového cukru (rozdeliť na 2 x 60 g)
* 50 g polohrubej múky
* 5 PL mlieka
* 1/2 lyžičky prášku do pečiva
* 4 vajcia (žĺtky a bielky oddelíme)
POSTUP PŘÍPRAVY
Konečný výsledok bude niečo medzi palacinkou a veľmi lahodným koláčikom. Cesto je veľmi jemnučké a pečie sa len cca 10 minút.
Tu je obrázkový postup:
 |
Potrebné suroviny.
* Začneme tým, že jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na plátky hrubé 3 mm. |
 |
Veľkú panvicu s kovovou rúčkou postavíme na mierny oheň (ak panvica nie je celá kovová, rúčku obalíme viacerými vrstvami alobalu). Dáme do nej maslo a pomaly roztápame. Primiešame škoricu a 60 g cukru, ešte raz zamiešame a odstavíme z ohňa. |
 |
Do panvice poukladáme plátky jabĺk tak, aby sa máličko prekrývali. Panvicu s jablkami položíme na oheň. Ohrievame asi 10 minút, kým jablká trocha zmäknú, ale pritom sú stále chrumkavé. |
 |
Medzitým zapneme rúru na 200 st. V stredne veľkej miske vidličkou rozšľaháme múku, mlieko, prášok do pečiva a žĺtky. Všetko dobre premiešame. |
 |
Ručným šľahačom pripravíme tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru. Vareškou ho opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. |
 |
Cesto opatrne vylejeme na jablká. Dávame pozor, aby sme jablká neposunuli. Rovnomerne ho rozotrieme. |
 |
Palacinku pečieme cca 10 minút v rúre do zlatohneda. Cesto nebude po dopečení veľmi vysoké, pretože to nie je piškóta. |
 |
Po vybratí z rúry obsah panvice pozorne preklopíme na tanier. Panvicou pri tomto manévri točíme rýchlo, lebo inak nám môže vytiecť trošku rozpusteného masla :) |
 |
Palacinko-koláčik chutí najlepšie teplý, ale výborný je aj studený... |