Torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rozpočet cesta je na 10 vajec, aby sa z toho dalo prepočítať dávkovanie na jedno vajce a vynásobiť počtom, koľko kto potrebuje (podľa veľkosti formy). Takže na cesto potrebujeme: 10 vajec, 400g jemného kryštálového cukru, 400g hladkej múky špeciál, 10 lyžíc vody, 1/2 balíčka prášku po pečiva. Plnka: 1/2 mlieka, 2 zlaté klasy, 1 maslo, 1 vajce, 15 dkg práškového cukru. Ozdoba: lekvár, pomleté a na sucho opražene orechy (môžme ich pridať aj do plnky), ovocie podľa chuti. Fantázií sa medze nekladú.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky oddelíme od žĺtkov. Kryštálový cukor šľaháme so žĺtkami, prilejeme horúcu vodu a šľaháme do hustej peny. Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a šľaháme na hladko. Múku preosejeme s kypriacim práškom a polovicu zamiešame do žĺtkov a druhú polovicu primiešame striedavo so snehom. Miešame opatrne ručnou metličkou. Cesto dáme do troch štvrtím do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (ja vysypávam len spodok. Cesto si potom drží tvar). Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 45 minút.
Plnka: Mlieko, vajce, zlatý klas uvaríme a necháme vychladnúť. Maslo s curok vyšľaháme. Postupne pridáme puding.
Korpus rozrežeme, natrieme lekvárom a plnkou. Boky posypeme orechami. Vrch natrieme plnkou a ozdobíme ovocím.