
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na 4 rožky: 110 ml vody (vlažnej), 65 g. hnedý cukor, 35 g. maslo, 1 žĺtok do cesta a 1 na neskoršie potretie, 1/2 lyžičky soli, 250 g. hladkej múky T650, 12 g. droždia. Na 8 rožkov: 220 ml vody (vlažnej), 130 g. hnedého cukru, 70 g. masla, 2 žĺtky do cesta, a 2 na neskoršie potretie, 1 lyžička soli, 500 g. hladkej múky T650, 24 g. droždia.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do nádoby na pečenie chlebíka si dáme suroviny v poradí: voda, hnedý cukor, droždie rozdrobené, žĺtok / ky a maslo. Potom pridáme múku, do ktorej spravíme dierku, do nej zahrnieme soľ. Nádobku dáme do pekárne a zapneme program 9 "bageta" (mám pekáreň Moulinex Baguette). Kto nemá tento typ pekárne, nech robí na programe "cesto".
Po zaznení signálu vyberte pripravené cesto, a rozdelte ho na príslušný počet častí, podľa počtu vami zvolených rožkov. Vytvarujte rožky, či lupáky, alebo aký tvar pečiva ľúbite, potrite žĺtkom a dajte na plech do rúry upiecť. Použite ale nejaký pečúci papier, či ako sa to presne volá. Keď pečivko zozlatne, je hotovo.
Tí ktorí pekáreň Baguette majú, vložia pripravené vytvarované rožteky do formy na to určenej, pohladkajú žĺtkom a šupnú do pekárne a po zapípaní proste vyberú hotové rožky.
Tieto rožteky sú výborné s džemíkom a syn k nim miluje kakavko, takže Dobrú chuť.
(Foto z titulky sú rožky z trúby, pekáreň ešte pečie, robíme z dvojtej dávky)
![]() |
Upečené rožteky v pekárenskej forme |
![]() |
Všetky hotové mňamkové, ešte teplulinké rožteky |