Zapečená červená šošovica so zemiakovou kašou : aj do 90 DD



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g červenej šošovice, 1 mrkva ,1 pertžlen, 1 cibuľa, alebo pór, 1 kg zemiakov, maslo mlieko na zemiaky, 1 PL oleja, 2 stúčiky cesnaku, 500ml bujónu, 50-100g mrazeného hrášku, posekaná petržlenová vňať, 100g strúhaného syra, ale nie pre 90DD, na dochutenie šošovice a zemiakov môžme použiť bylinky a koreniny podľa vlastnej fantázie, ja som dochucovala len soľou a ml. č. korením

POSTUP PŘÍPRAVY

inšpirovala som sa českým mmb a trochu som som si recept prispôsobila pre 90 dňovku ( škrobový deň ), viac v postupe

najprv dáme variť na kocky narezané zemiaky do osolenej vody a nahrubo nastrúhame mrkvu a petržlen
pór nakrájame na polmesiačiky, alebo cibuľu na menšie kúsky
nakrájame aj cesnak
na oleji podusíme pór, mrkvu a petržlen, po chvíli pridáme nakrájaný cesnak
potom šupneme šošovicu
zalejeme bujónom, od bodu varu dusíme 10 minút
keď máme skoro odparený bujón pridáme rozmrazený hrášok a varíme asi 2-3 minútky, môžeme ochutiť rôznym korením, alebo bylinkami
medzi tým sa nám uvarili zemiaky, tie scedíme, popučíme, vyšľaháme s maslom a mliekom, ochutíme soľou korením, alebo podľa vlastnej fantázie a vmiešame posekanú petržlenovú vňať..... doplňujem : do 90 dňovky maslo rastlinné a mlieko sojové
do zapekacej misy dáme šošovicovú zmes a na ňu navrstvíme zamiakovú kašu, dáme do rúry na 25-30 minút, syr zapekáme len 5 minút, len ak ho použijeme