Francúzsky jablkový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100 g hladkej múky *
100 g polohrubej múky *
štipka soli *
100 g masla *
1 žĺtok *
2 PL vody ***
5 šťavnatých jabĺk *
3 PL hnedého cukru *
50 g rozpusteného masla ***
3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu *
2 PL tuzemáku (umu) *
pár kvapiek mandľovej arómy
POSTUP PŘÍPRAVY
Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit.
Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne.
No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-)
Ako na to? Klik na obrázkový postup.
 |
1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, |
 |
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky. |
 |
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, |
 |
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky. |
 |
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou. |
 |
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. |
 |
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky. |
 |
8. Jablká posypeme cukrom a |
 |
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C. |
 |
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, |
 |
11. tuzemák a |
 |
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy. |
 |
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli. |
 |
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-) |
 |
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo. |