Filety plnené pomarančom + ryžový pomarančový šalát



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ŠALÁT: vrecko sáčkovej ryže * trocha olivového oleja * soľ * 2 pomaranče * kyslá smotana * citrónová šťava * ak chcete, aj sparené hrozienka * lyžica medu - nemusí byť * FILETY: rybie filetky * soľ * hladká múka * korenie na ryby * citrón * olivový olej * pár plátkov pomaranča * VERCAJCH: špáradlá

POSTUP PŘÍPRAVY

Medzi sviatkami som robila aj toto v našej zemepisnej šírke netradičné vianočné jedlo, ale kombinácia ryže, rýb a ovocia nám naozaj sekla. Recept som "čmajzla" z jedného zahraničného časopisu, trocha som sa ho pravdupovediac obávala, ale nakoľko sme doma ochutnávači všetkého možného, tak som sa do neho pustila. Z vlastnej skúsenosti odporúčam sladké pomaranče zbavené bielej dužiny, ktorá býva dosť horká a do mäkka uvarenú ryžu.

1. Rozmrazené filety zbavte prebytočnej vody, rozložte si ich na tácku a na jednu stranu dajte tenký plátok pomaranča.
2. Oba konce spevnite špáratkom.
3. Osoľte morskou soľou.
3. ... a pofŕkajte citrónom.
4. Plnené filetky obaľte v hladkej múke zmiešanej s korením na ryby a vysmažte na olivovom oleji. K týmto rybkám sa výborne hodí ryžový šalát s pomarančami, tu je recept:
5. Uvarený sáčok ryže polejte trocha olivovým olejom a nechajte vychladnúť. Ryža by mala byť sypká, kyprá, mäkká a nemala by sa lepiť.
6. Na ryžu postrúhajte umytú pomarančovú kôru,
7. pokrájajte 2-3 pomaranče,
8. Zmiešajte ryžu s kôrou, pomarančami, kyslou smotanou a ochuťte.
9. .... osoľte morskou soľou ....
10. ... ocitrónujte.....
11. ... a ja som pridala aj lyžicu medu - pomaranče boli trocha kyslasté, tak som ich zjemnila medom. Nechala som ho odstáť asi hodinku pri izbovej teplote a potom sa celý SÁM zjedol :-))