Čokoládová torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bol to môj prvý pokus s poťahovanou tortou. Veľmi ma totiž inšpirovali fotky na mmb, tak som sa rozhodla, že to musím vyskúšať a takto to dopadlo. Recept na cesto, plnku a čokoládovú hmotu mám z českého mmb, takže to nie sú moje recepty.
Mramorové cesto: 4 vajíčka, 200 g práškového cukru, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva (nie celý), 3 lyžičky kakaa
Krém na naplnenie torty: 1 šľahačka (najlepšie 33 % inak nebude taká tuhá), 100 g čokolády na varenie, stužovač šľahačky, lekvár na potretie torty
Krém na potretie torty: 125 g masla, 20 g práškového cukru, 2 lyžičky kakaa (Keď korpus prerežete len raz tak ho nebudete potrebovať. Predchádzajúci krém vystačí aj na potretie torty. Ja som však korpus prerezala dvákrát.
Čokoládová modelovacia hmota: 200 g čokolády na varenie, 4 plné lyžice kukurično-jačmenného sirupu
POSTUP PŘÍPRAVY
Mramorové cesto: Vyšľaháme bielka a pridáme polovicu cukru (100 g). V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom (100 g). Postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh. Tretinu cesta dáme do inej misky a primiešame kakao.
Do vymastenej a múkou vysypanej formy (Moja mala priemer 21 cm. Ak budete mať väčšiu formu určite tortu prerežte len 1 krát) striedavo dávame cesto po lyžiciach. Do stredu formy dáme jednu lyžicu tmavého cesta a na to dve lyžice svetlého cesta. takto to stále opakujeme až do spotrebovanie celého cesta. Nemiešame!!! Tento postup vrstvenie spôsobí, že cesta sa pomaly rovnomerne rozlieva a vytvorí po rozkrojení prúžky.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 200 °C cca 25-30 minút.
Krém na naplnenie torty: Šľahačku nalejeme do hrnca a nalámeme do nej čokoládu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Necháme vychladnúť najlepšie v chladnička aspoň 1 hodinu. Potom pridáme stužovač a vyšľaháme.
Krém na potretie torty: Zmäknuté maslo, práškový cukor a kakao vymiešame dohladka.
Čokoládová modelovacia hmota: Čokoládu rozpustíme v miske nad parou. Potom zložíme zo sporáka a vmiešame 4 lyžice sirupu. Vymiešame na hladkú hmotu, ktorú necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Vyvaľkáme cez mikroténový sáčok a tvoríme si kvetinky, lístočky či veľký plán na potiahnutie torty. (Ja som to nechala chladnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, ale stále sa mi to rozpadávalo, tak som to dala na 7-8 minút do mrazničky a potom sa s tým pracovalo fantasticky.)
 |
Čokoláda a šľahačka pripravená na krém. |
 |
Uvarená šľahačka s čokoládou. |
 |
Vychladená šľahačka so stužovačom pred vyšľahaním. |
 |
Suroviny na mramorové cesto. |
 |
Vyšľahané bielka s cukrom a žĺtka s cukrom pripravené na šľahanie. |
 |
Začíname vrstviť cesto. Jedna lyžica kakaového cesta. |
 |
Pridala som dve lyžice bieleho cesta. |
 |
Po upečení. |
 |
Druhá vrstva natretá lekvárom. Na to príde krém zo šľahačky. |
 |
Suroviny na krém na potretie torty. |
 |
Natieram tortu krémom na potretie. Aj boky. |
 |
Suroviny na čokoládovú poťahovaciu hmotu. |
 |
Vymiešaná čokoládová hmota. Môže chladnúť. |
 |
Vyvaľkaná čokoládová hmota. A môžeme ju dať na tortu. |
 |
Hotovo. |