Buchty na pare
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kvások: 1 kocka čerstvého droždia, 2,5 dl mlieka, 2 PL cukru
Cesto: 1 kg polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 125 g masla (dávam HER-u), 1 vajce, 3 PL cukru, štipka soli
Plnka: tuhší lekvár alebo marmeláda, môže byť aj nutella
POSTUP PŘÍPRAVY
Z toho istého cesta robievam aj pečené buchty, ktoré mám uložené v receptoch, taktiež dukátové buchtičky. Aby ste nemuseli hľadať postup, tak ho pridávam aj sem.
|
Kvások: do mlieka, ktoré by malo byť príjemne teplé, rozmiešame 2 PL cukru, pridáme droždie, ja zvyknem posypať ešte jemne polohrubou múkou - len tak za 1 kávovú lyžičku , všetko premiešam metličkou a zakryjem pokrievkou, nechám postáť aspoň 10 min. |
|
Roztopíme si kúsok masla. Potom doložíme zbytok a necháme rozpustiť, premiešame - aby to malo len tú izbovú teplotu. |
|
Do väčšej misy preosejeme múku |
|
pridáme kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo, štipku soli, cukor. |
|
Bude to zo začiatku riedke |
|
miešame a stále to bude ešte redšie... nepridávajte žiadnu múku |
|
postupne to vymiešaním mení konzistenciu... |
|
jemne ešte posypeme múkou a dáme nakysnúť na cca 90 min. Stačí aj 3/4 hodinky, ak je veľmi čerstvé droždie. |
|
nakysnuté cesto |
|
Cestu pomôžeme, zo začiatku sa trošku lepí, ale je nadýchané ako pavučina, na pomúčenej doske sa začne správať tak, ako chceme my. |
|
prevrátim, rozdelím na polovicu a polku vrátim do misy podkysnúť. |
|
Vyvaľkáme na hrúbku min. 0,5 cm, pokrájame na cca 7x7 cm (naparené sú akurát – nie je tam zbytočne veľa cesta) - a podávame na kocky plnku |
|
cesto zlepíme, |
|
vyváľame každú jednu v polohrubej múke |
|
a nechám ešte aspoň 5 min. podkysnúť. Kľudne aj dlhšie, ja ich nechávam kysnúť dovtedy, kým nenachystám všetky buchty a potom dávam napariť tie najskôr pripravené. |
|
tu ich už máme pekne nakysnuté |
|
Do hrnca dáme vodu, stačí do polovice, čistú utierku prichytím gumou alebo špagátom. Keď voda zovrie, uložím 4 buchty trošku od seba a prikryjem menším hrncom. Netreba ho odťahovať skôr, potom by Vám veľmi klesli. Nechať pariť 7-8 min. Buchty sa nelepia na utierku. |
|
Hotové môžeme poliať spraženým maslom, posypať mletým makom, kakaovým práškom zmiešaným s práškovým cukrom, či mletými orechami.... Sú jemné a výborné aj na druhý deň, stačí ich zakryté ohriať v mikrovlnke, alebo si ich nechajte zmraziť. |