Orechová torta - darček

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Mramorový korpus od Dáša (Onasi): 4 vajíčka , 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 220 g práškového cukru, 150 ml oleja a 100 ml horúcej vody**********Orechový korpus: 6 vajec, 250g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dcl tuhej čiernej kávy(uvarenej), 200 g polohrubej múky, 100g orechov a 1 prášok do pečiva******Čokoládový krém od Elenky *ela* ID: 4972: 100g várovej čokolády, 1 dcl mlieka 2KL masla, Ďalej 1dcl mlieka a 1 polievková lyžica solamylu a napokon 200g masla a 100g práškového cukru a 1 vanilkový cukor**** Orechový krém(pôvodne nadstavovaný krém od Lucky (gupka)ID 9968 len som pridala nakoniec orechy-mleté): 250 ml mlieka, 2 PL polohrubej múky, 1PL masla, 250g masla, 200g práškového cukru,1 vanilkový cukor za hrsť alebo dve mletých orechov ****ananásový alebo iný kompót, cca 2-2,5 dcl rumu a na marcipán(od Arielll) -ja to volám marcipán, ale samozrejme, je to falošný marcipán:400g práškového cukru, 400g sušeného mlieka, 5-6 lyžičiek oleja, 5-6 lyžíc bazového medu v mojom prípade, inak tam ide nejaký obilninový sirup:o)) a ešte som zabudla na mandľovú arómu a slivkový lekvár
POSTUP PŘÍPRAVY
v obr.postupe
 |
.. ako prvé si upečieme korpusy... robila som ich v klasickom plechu a napokon som ich prekrojila na polovicu... Mramorový: žĺtka vymiešame s 1/2 cukru, pridávame postupne horúcu vodu a olej a napokon primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva ako posledné do hmoty zľahka primiešame sneh z bielkov ,ktorý sme vyšľahali s 1/2 cukru... do druhej misky si odoberieme asi 1/3 cesta a zafarbíme kakaom, ako máte radi... Na plech kladieme 1 lyžicu kakaovej masy a na ňu 2 lyžice bielej... takto to robíme, až kým sa hmota neminie. Moja rada: Ak budete robiť podľa tohto receptu, tak si napočítajte suroviny na 5 vajec, lebo 4 boli málo, cesto som musela roztierať po plechu a efekt nebol taký ako som očakávala... |
 |
... tu už je upečený aj orechový korupus: žĺtka vymiešame s cukrami a postupne pridávame vychladnutú kávu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.. nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov a pomleté orechy.. dáme piecť do rúry... opäť som piekla na klasickom plechu a prerezala na polovicu, čím mi vznikli dva orechové korpusy... |
 |
.. tu je pripravený čokoládový krém... 1dcl mlieka s lyžicou masla som dala do hrnca a rozpustila v ňom 100g čokolády, v druhom hrnci sa varila kaša z 1dcl mlieka a solamylu za stááááleho miešania!! napokon som do solamylovej kaše pomaly primiešala čokoládovú masu , to je v miske napravo už vychladnuté... V druhej miske som vymiešala práškový cukor ,vanilkáč a maslo a po lyžičkách zamiešavala kakaovú masu, pozor! všetko musí mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil!!! |
 |
... tu je príprava druhého krému od Lucky Gupky:o): v mlieku+ lyžica masla za stáleho miešania prisypávame múku a spravíme kašu(bacha na hrčky:o)) Lebo budete musieť pasírovať cez sitko ako ja:o)) Kašu necháme vychladnúť a zatiaľ vymiešame maslo s cukrami a potom doň postupne zapracujeme múkovú kašu . Opäť musí mať všetko rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Napokon vmiešame do krému pomleté orechy... |
 |
...tu je čokoládový krém v procese prípravy:o)) |
 |
... a tu nadstavovaný orechový... do misky som si odložila trošku čistého bieleho na potretie torty pred obaľovaním marcipánom... |
 |
... prepáčte mi, že fotky budú nakrivo, ale nemám momentálne čas hrať sa s prehadzovaním...
Ideme na plnenie.. spodný orechový plát som si pokvapkala vodou( ananásová šťava+rum-kto ako má rád) a natrela lekvárom.... |
 |
...natrela som ho orechovým krémom... |
 |
... a priložila naň mramorový korpus, ktorý som opäť pokvápala rumovou vodou... |
 |
...naň išla čokoládová plnka a nakrájaný ananás... |
 |
... na ktorý sme opäť dali len jemnú vrstvu krému (bolo ho troška menej ako orechového, nabudúce dám asi 250g masla)... |
 |
...Ďalej som opäť pokvápala orechový plát a natrela ho džemom a pricapla džemovou stranou na ananásovú vrstvu... |
 |
...tento orechový plát som zhora opäť pofŕkala šťavou a natrela som ho zvyšným orechovým krémom a priložila naň posledný mramorový plát... |
 |
... tu už je celá torta ponatieraná odloženým krémom v miske bez orechov a takto som ju dala do mrazničky na cca 2 hodiny... |
 |
...dva dni pred pečením som si pripravila visačku s menom a stuhu... mašla a stuha je vyvaľkaný marcipán na tenko, vykrojila som si pomocou noža akoby stuhu, ktorou som potom obalila guľku z potr. fólie a vytvarovala mašľu... takto to treba nechať stáť aspoň dva dni, aby todobre preschla |
 |
... zo zvyšného ananásu som spravila muffinky a ozdobila ich ku torte... |
 |
... tortu po stuhnutí obalíme marcipánom do tvaru darčeka... |
 |
... to by nebolo dňa, aby sa mi marcipán nepotrhal... |
 |
...keď máme marcipán pekne upravený, spravíme si stuhy na obalenie "darčeka" a napokon pridáme visačku s menom a dobre vytvrdnutú mašľu... |
 |
... a tu je torta aj s ozdobenými muffinkami... |
 |
...detail... |