Fantastické kopčeky z odpaľovaného cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 2,5 dl vody, 125 g Hery, 200 g hl. múky, 5 vajec, soľ, štipka prášku do pečiva****** krém: 5 vajec, 2ks van. cukru, 230 g kr. cukru, 1 zlatý klas, 6 kopcovitých pol. lyžíc hrubej múky, 7 dl mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Mohli by sme ich nazvať aj venčekmi, keby tak vyzerali, ale je úplne zbytočné špiniť nádoby a robiť si zbytočnú robotu, aj takéto kopčeky vedia byť pekné. Cesto je plnené krémom podľa rodinného receptu, nemáme totiž radi maslové a iné tuhé krémy... Tieto kopčeky jeme na doraz, nikdy ich totiž nie je dosť, nech ich urobím koľkokoľvek......Z tejto dávky sme mali 45 kusov.

Pripravíme si odpaľované cesto: osolenú vodu s Herou dáme zovrieť, odstavíme a rýchlo vmiešame múku, dáme späť na plameň a chvíľku odpaľujeme, kým sa cesto už nelepí ani na hrniec ani na varechu. Potom cesto odstavíme.
Po jednom priklepneme vajcia (najprv do šálky, aby sa nám do cesta náhodou nedostalo nič čo tam nepatrí) a miešame až do hladka. Postupujeme kým sa nám neminú vajcia.
Cesto má byť lesklé, ani tuhé ani tekuté :o). Poprášime práškom do pečiva a premiešame. Rúru si nastavíme na 190 stupňov.
Na papierom vystlaný plech kopíme cesto pomocou dvoch malých lyžičiek, asi tak veľkosť orechov, troška ďalej od seba.
Je jedno, aký tvar, ten totiž upravíme vo vode namočenými prstami. Snažme sa troška pritlačiť cesto na plech, pretože sa potom kopčeky trocha zdvihnú a ak ich nestlačíme, padnú na nos :o).
Vložíme do rúry a pečieme asi 20-25 minút. Takto nám krásne narastú!
Krém: Oddelíme si žĺtka od bielkov a z bielkov si vyšľaháme sneh, dáme do chladničky.
Žĺtky s kryšt. aj van.cukrom vyšľaháme do peny najlepšie už v hrnci, v ktorom budeme variť krém. Pridáme múku, zlatý klas a za stáleho miešania prilievame mlieko.
Dáme variť až do zhustnutia, miešame a nepohneme sa od sporáka, aby nám to neprihorelo! Ešte do horúceho krému primiešame sneh z bielkov a necháme vychladnúť.
Sneh z bielkov krém prevzdušní a bude hebký.
Ešte horúce kopčeky prerežeme, necháme vychladnúť a do prasknutia plníme krémom, vrch bohate posypeme práškovým cukrom.
A o 5 minút.....
A o 8 minút....