Fantastické kopčeky z odpaľovaného cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 2,5 dl vody, 125 g Hery, 200 g hl. múky, 5 vajec, soľ, štipka prášku do pečiva******
krém: 5 vajec, 2ks van. cukru, 230 g kr. cukru, 1 zlatý klas, 6 kopcovitých pol. lyžíc hrubej múky, 7 dl mlieka
POSTUP PŘÍPRAVY
Mohli by sme ich nazvať aj venčekmi, keby tak vyzerali, ale je úplne zbytočné špiniť nádoby a robiť si zbytočnú robotu, aj takéto kopčeky vedia byť pekné. Cesto je plnené krémom podľa rodinného receptu, nemáme totiž radi maslové a iné tuhé krémy... Tieto kopčeky jeme na doraz, nikdy ich totiž nie je dosť, nech ich urobím koľkokoľvek......Z tejto dávky sme mali 45 kusov.
 |
Pripravíme si odpaľované cesto: osolenú vodu s Herou dáme zovrieť, odstavíme a rýchlo vmiešame múku, dáme späť na plameň a chvíľku odpaľujeme, kým sa cesto už nelepí ani na hrniec ani na varechu. Potom cesto odstavíme. |
 |
Po jednom priklepneme vajcia (najprv do šálky, aby sa nám do cesta náhodou nedostalo nič čo tam nepatrí) a miešame až do hladka. Postupujeme kým sa nám neminú vajcia. |
 |
Cesto má byť lesklé, ani tuhé ani tekuté :o). Poprášime práškom do pečiva a premiešame. Rúru si nastavíme na 190 stupňov. |
 |
Na papierom vystlaný plech kopíme cesto pomocou dvoch malých lyžičiek, asi tak veľkosť orechov, troška ďalej od seba. |
 |
Je jedno, aký tvar, ten totiž upravíme vo vode namočenými prstami. Snažme sa troška pritlačiť cesto na plech, pretože sa potom kopčeky trocha zdvihnú a ak ich nestlačíme, padnú na nos :o). |
 |
Vložíme do rúry a pečieme asi 20-25 minút. Takto nám krásne narastú! |
 |
Krém: Oddelíme si žĺtka od bielkov a z bielkov si vyšľaháme sneh, dáme do chladničky. |
 |
Žĺtky s kryšt. aj van.cukrom vyšľaháme do peny najlepšie už v hrnci, v ktorom budeme variť krém. Pridáme múku, zlatý klas a za stáleho miešania prilievame mlieko. |
 |
Dáme variť až do zhustnutia, miešame a nepohneme sa od sporáka, aby nám to neprihorelo! Ešte do horúceho krému primiešame sneh z bielkov a necháme vychladnúť. |
 |
Sneh z bielkov krém prevzdušní a bude hebký. |
 |
Ešte horúce kopčeky prerežeme, necháme vychladnúť a do prasknutia plníme krémom, vrch bohate posypeme práškovým cukrom. |
 |
A o 5 minút..... |
 |
A o 8 minút.... |