Šišky podľa starkej

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 1/2 palmarínu, hrsť kryštálového cukru, 1 vajce, 2dcl vlažného mlieka, olej, kvások:1 droždie do hrnčeka teplej vody, 2 lyžičky cukru a múky, nechať vykysnúť

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si urobíme do pohára kvások, potom zmiešame všetky ingrediencie okrem oleja, pridáme vykysnutý kvások a dobre vymiesime, nakoniec pridáme trochu oleja. Necháme kysnúť asi 60min. Potom cesto vyvaľkáme a urobíme malé bochníčky, ktoré prikryjeme utierkou a na doske necháme kysnúť ešte asi 30min. Potom bochníčky vyprážame na oleji. Keď ich vložíme do horúceho oleja, panvicu prikryjeme pokrievkou, otočíme a z druhej strany ich už vyprážame odokryté. (toto cesto je univerzálne a môžeme ho použiť aj na kysnuté knedle alebo na buchty na pare-bochníčky nevyprážame ale dáme na paru asi na 4 minuty nie dlhšie) tak isto na makové, orechové, čokoládové záviny, lekvárové buchty, alebo na pizzu.