Slimáci z formy na muffiny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g hladkej a 200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 balíček sušeného droždia, 250 ml mlieka, 50 g masla, 2 vajcia, soľ, vajce na potretie a plnky podľa chuti.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pokazila sa mi domáca pekáreň :o(((, preto som teda musela miesiť cesto elektrickým mixérom, takže môžem potvrdiť: cesto sa dá spracovať rýchlo a pekne aj bez pekárne! Mala som ho vymiesené za 5 minút a po 30 minútach skoro vyliezlo z misky :o) až do Emmkinej postele... Cesto je vláčne, ľahučké, jednoducho presne také aké má byť!

Všetky potrebné prísady dáme do pekárne podľa predpísaného poradia a zapneme program cesto. Mlieko a maslo zahrejeme pred použitím v mikrovlnke. No a ak ho miesime ručne, pomôžme si aspoň elektrickým mixérom s hnetákmi na cesto.
Keď nám vykyslo, premiesime a rozdelíme si cesto na 3 približne rovnaké diely. Po jednom ich rozvaľkáme a posypeme makovým cukrom, škoricovým cukrom, osladeným kakaom prípadne strúhaným mrazeným gaštanovým pyré. Pri veľmi suchých plnkách potrite cesto roztopeným maslom, aby bolo vláčnejšie.
Tesno zrolujeme a nakrájame na 3-4 cm kusy.
Vložíme do vymastenej formy na muffiny a necháme ďalej kysnúť asi 35-40 minút.
Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 17-20 minút. Čas je orientačný!