ŠTEDRÁK
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto:
500g hrubá múka
asi 3dl mlieka
20g kvasníc (zarobiť kvások)
120g masla
100g cukru
3 žĺtky (štipka soli)
vypracovať polotuhé cesto...
1.Plnka: 200g slivkový lekvár (Povidla)
strúhaná citr.kôra
2.Plnka: 180g mleté orechy
30g strúhanky
80g práškový cukor
1,5dl mlieka
1 van.cukor (uvariť a nechať vychladnúť!)
3.Plnka:200g mletý mak
120g cukru
10g masla
1 van.cukor
1,5 dl mlieka (uvariť a nechať vychladnúť!)
4.Plnka:300g prepasírovaného tvarohu
80g práškový cukor
80g masla
20g hrozienka
2 žĺtky
sneh z 2 bielkov
1 van.cukor (zmiešať!)
POSTUP PŘÍPRAVY
POSTUP: cesto necháme vykysnúť.Rozdelíme ho na 5 rovnakých častí.4 z nich vyvaľkáme na tenko. Na vymastený plech cca.(23x38cm) ukladáme pláty cesta s plnkami.Postupne plát-plnka-plát....Z 5 cesta pripravíme šúlaním tenké valčeky a z nich spravíme na povrchu mriežku, ktorú potrieme žĺtkom.Pečieme v predhriatej rúre (170-180 °C) DOBRÚ CHUŤ!!!