Dalsie ihned makke medovniky!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg preosiatej hladkej muky + 3-4 velke lyžice ,1 dcl mlieka, 40 dkg cukru, 4 velke lyzice medu, 1 hera, 3 cele vajcia, 1 prášok do perníka, 1 lyžička perníkového korenia (moze byt aj troska viac), 1 lyžička sody bicarbony

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto medovnicky mozete kludne urobit par dni pred Vianocami, nepotrebuju ziadnu dobu na zmakknutie a vydrzia vraj dlho makke ( to este nemam odskusane, kedze som ich teraz robila prvyraz ;) )

Mlieko a cukor zahrievame, ale len uplne jemne, aby sa cukor ciastocne rozpustil (celkom sa nerozpusti). Pridame med a nechame to chvilu vychladnut. Neskor pridame Heru, ta sa ciastocne rozpusti. K tomu pridame cele vajcia a vyslahame to slahacom.
Do vacsej misy si osejeme 1kg muky, pridame prasok do pernika, perníkove korenie a sodu bicarbonu. Vypracujeme cesto, ak je cesto riedsie pridame este 3-4 lyzice osiatej muky. Cesto zabalime a dame do chladu odpocivat aspon na 12 hodin...
Oddychnute cesto rozvalkame a vykrajujeme medovnicky podla chute a zbierky formiciek ;). (Som bola prekvapena, ake je toto uzasne cesto, skoro vobec nebolo treba dosku mucit, pracovalo sa s nim neskutocne dobre!) Vykrojene medovnicky ukladame na vymasteny plech, alebo lepsie na plech vystlanym papierom na pecenie ( nemusite potom pracne cistit plech ;) )... Medovnicky potierame rozhabarkovanym zltkom (ak chcete, aby sa pekne leskli pridajte k zltku trochu mlieka). Pecieme pri teplote 195-200°C, nie nizsej, lebo sa vysusia.
Medovniky zdobime najlepsie az den-dva po upeceni, aby si cesto oddychlo... a potom sa poleva neodlupuje...
Moj recept na polevu: na jedno bielko (cca 40ml) pridame 170g osiateho praskoveho cukru, par kvapiek citronovej stavy a lyzicku, skrobu (Solamil). Vsetko vymiesame a zdobime bud kornutikom z pergamenoveho papiera alebo celofanu, alebo sackom s malinkou dierkou...
(Moje tohtorocne dekorovanie nie je nic moc, ale medovnicky aj tak potesia :P)
A este pernicky pre potesenie Vasich poloviciek :-P