Šampiónová torta alebo quiche

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 250 g hl. múky, 125 g margarínu (Rama), 1 vajce, 1 kopcovitá pol. lyžica kyslej smotany, štipka prášku do pečiva, soľ ***** plnka: 250-300 g šampiónov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 smotana na šľahanie, 200 g syru ementál, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín alebo koriander
POSTUP PŘÍPRAVY
Už dávno som chcela vyskúšať slanú tortu alebo quiche a tento recept vznikol z dvoch úplne iných. A výsledok? Bol preč asi tak za 15 minút :-). Príprava je nenáročná, zvládne ju hravo aj kuchár-pekár začiatočník a na pohostenie je ako stvorená - dá sa jesť nielen teplá ale aj studená, prípadne sa dá ľahko prihriať. Samozrejme ju môžete pripraviť aj so slaninkou, vyskúšať iné typy syrov aj zeleniny ako napr. cukety, paradajky, baklažán....
 |
Múku preosejeme do misky a zmiešame s troškou prášku do pečiva. Ramu nastrúhame na hrubo, osolíme, pridáme vajce a kyslú smotanu, rýchlo spracujeme cesto. |
 |
Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 2-3- hodinky, najlepšie však cez noc. |
 |
Cibuľu si nakrájame na tenšie prúžky, opečieme na troške oleja do sklovita. |
 |
Pridáme pretlačený cesnak a na plátky nakrájané šampióny. Za stáleho miešania opekáme asi tak 6-8- minút, odstavíme z ohňa. |
 |
Syr si nastrúhame, primiešame 3 vajcia a smotanu, osolíme, okoreníme. |
 |
Vychladené cesto si rozvaľkáme asi na veľkosť, ktorou vystelieme nízku formu aj po bokoch, ako na obrázku. Odstávajúce cesto jednoducho zrežeme. Popicháme vidličkou. |
 |
Zaťažíme šošovicou na papieri na pečenie. Predpečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 10-15 minút. |
 |
Papier aj so šošovicou odstránime, šampiónovo-cibuľový základ dáme na cesto. |
 |
Zalejeme pripravenou zmesou syru, vajec a smotany. Pečieme ďalej asi 40 minút. |
 |
Ak vrch hnedne veľmi rýchlo, prikryjeme alobalom a pečieme ďalej, aj u mňa sa vyskytol tento prípad :-), hnedol už po 15 minútach. |
 |
Trocha počkáme a krájame ako tortu. Dobrú chuť! |