Šampiónová torta alebo quiche



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 250 g hl. múky, 125 g margarínu (Rama), 1 vajce, 1 kopcovitá pol. lyžica kyslej smotany, štipka prášku do pečiva, soľ ***** plnka: 250-300 g šampiónov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 smotana na šľahanie, 200 g syru ementál, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín alebo koriander

POSTUP PŘÍPRAVY

Už dávno som chcela vyskúšať slanú tortu alebo quiche a tento recept vznikol z dvoch úplne iných. A výsledok? Bol preč asi tak za 15 minút :-). Príprava je nenáročná, zvládne ju hravo aj kuchár-pekár začiatočník a na pohostenie je ako stvorená - dá sa jesť nielen teplá ale aj studená, prípadne sa dá ľahko prihriať. Samozrejme ju môžete pripraviť aj so slaninkou, vyskúšať iné typy syrov aj zeleniny ako napr. cukety, paradajky, baklažán....

Múku preosejeme do misky a zmiešame s troškou prášku do pečiva. Ramu nastrúhame na hrubo, osolíme, pridáme vajce a kyslú smotanu, rýchlo spracujeme cesto.
Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 2-3- hodinky, najlepšie však cez noc.
Cibuľu si nakrájame na tenšie prúžky, opečieme na troške oleja do sklovita.
Pridáme pretlačený cesnak a na plátky nakrájané šampióny. Za stáleho miešania opekáme asi tak 6-8- minút, odstavíme z ohňa.
Syr si nastrúhame, primiešame 3 vajcia a smotanu, osolíme, okoreníme.
Vychladené cesto si rozvaľkáme asi na veľkosť, ktorou vystelieme nízku formu aj po bokoch, ako na obrázku. Odstávajúce cesto jednoducho zrežeme. Popicháme vidličkou.
Zaťažíme šošovicou na papieri na pečenie. Predpečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 10-15 minút.
Papier aj so šošovicou odstránime, šampiónovo-cibuľový základ dáme na cesto.
Zalejeme pripravenou zmesou syru, vajec a smotany. Pečieme ďalej asi 40 minút.
Ak vrch hnedne veľmi rýchlo, prikryjeme alobalom a pečieme ďalej, aj u mňa sa vyskytol tento prípad :-), hnedol už po 15 minútach.
Trocha počkáme a krájame ako tortu. Dobrú chuť!