Rizoto - vylepšené



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g bravčového mäsa, cibuľa, mleté čierne korenie ( mčk ), soľ, mletá červená paprika, mletá rasca, 1 a 1/2 hrnčeka ryže, pór, konzerva šampiňónov, 3 vajíčka, 1 PL solamylu, mleté biele korenie, mrazená zelenina, posekaná petržlenová vňať, worčester, olej , bujón

POSTUP PŘÍPRAVY

Babulienky konečne prišiel čas na dopísanie receptu. Povedala som si , že nenahodím nič nové, kým si nesplním resty. Keďže už mám pripravené ďalšie štyri a chcem sa s vami podeliť o ne , tak najprv dokončí rizoto. Takže začneme s mäsom. Základ každého rizota je perkelt. Čiže nakrájame si cibuľu, orestujeme ju na oleji , pridáme umyté na kosky nakrájané mäso, orestujeme, posolíme pridáme mletú červenú papriku, rascu, premiešame, stiahneme oheň, zakryjeme a necháme vydusiť šťavu, potom podlejeme vodou a uvaríme perkelt. Prípravu perkeltu som nefotila, lebo keď ja potrebujem foťák nikdy nie sú nabité baterky. Zbytok je už v obrázkovom postupe.

ryžu môžeme pripraviť na dva spôsoby: 1. uvaríme ju ako cestovinu vo vode do ktorej pridáme kocku bujónu , ale keď bude skoro uvarená pridáme k nej aj zeleninu a spolu dovaríme, pozor vodu budeme potrebovať............... 2. uvaríme ju klasicky na oleji opražíme, osolíme, zalejeme vodou 1cm nad ryžu, zakryjeme stiahneme oheň a dusíme.
nakrájame pór , pripravíme si bujón, ale len vtedy ak tú ryžu budeme klasicky dusiť, lebo v ňom potom uvaríme iba zeleninu a potom prejeleme bujónom pór
scedíme šampiňóny
kým sa varí ryža a mäso, vyšľaháme si vajíčka, posolíme pridáme mleté biele korenie a solamyl
na panvici zohrejeme lyžicu oleja a vylejeme vajíčka
vlastne robíme omeletu, ktorú opečieme z oboch strán
vyberieme ju na dosku, necháme trochu vychladnúť a nakrájame na pásiky
ak sme sa rozhodli ryžu variť ako cestovinu a už je uvarená aj zelenina, tak teraz ju zlejeme, ale tak , že do sitka dáme pór a touto vodou prelejeme pór.......... keď sme ryžu dusili klasickým spôsobom, potom zeleninu uvaríme v bujóne a pór prelejeme bujónom
k uvarenému mäsu pridáme zeleninu
šampiňóny, trochu povaríme
zmiešame s ryžou, pridáme worčester, ak treba soľ, korenie
nakrájanú omeletu a posekanú petržlenovú vňať, premiešame a ncháme prejsť chute a potom už papáme