Barna sutemény - hnedý zákusok mojej babičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250g polohrubá múka, 200g kryštálový cukor, 4 vajcia, 1/2 KL sóda bicarbona, 1/2 KL škorica......Karamel: 3 hrste kryštálového cukru, 200ml vody.......Cukrová poleva: 300g práškový cukor, 2PL vody, 1PL citrónová šťava, 1KL olej
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrázkoch
 |
karamel na porovnanie |
 |
aj tento zriedený vodou |
 |
začneme karamelom, 3 hrste cukru skaramelizujeme, prvé dve fotky som pridala pre porovnanie , aby ste sa nebáli ten cukor skoro až pripáliť, čím bude karamel svetlejší, tým bude koláč svetlejší a nebude tak chutný |
 |
keď je cukor dostatočne tmavý, stiahnem z ohňa a zalejem pomaly cukor vodou, ak sa zrazí, to vôbec nevadí, dám zase na oheň a zohrievam, kým sa celkom nerozpustí, nechám vychladnúť a zapnem rúru na 180°C |
 |
200g kr. cukru a štyri žltka |
 |
vyšľahané vajíčka s cukrom |
 |
do múky vmiešam sódu bicarbonu a škoricu |
 |
do vyšľahaných vajíčok striedavo vmiešam múku a karamelovú vodu |
 |
vyšľahám bielka |
 |
pomaly po lyžiciach vmiešam bielka |
 |
hotové vylejem na vymastený a pomúčený plech |
 |
a šup s tým do rúry |
 |
upečené vyberiem z rúry, nechám trochu vychladnúť. Kým koláč chladne vybijú sa mi baterky vo foťáku, takže ďalší postup bez fotiek. Preosejem cukor na polevu aspoň tri krát, pridám ostatné suroviny a šľahačom vyšľahám hladkú cukrovú polevu, ktorú natriem na skoro vychladený - vlažný koláč. Nechám chvíľu polevu, nech sa zatiahne ( neviem nájsť to správne slovo, ale nesmie stvrdnúť ) a kolieskom vykrojím koliesko a z neho potom mesiačik, alebo sa môže rovno použiť vykrajovátko v tvare mesiačika. |