Barna sutemény - hnedý zákusok mojej babičky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g polohrubá múka, 200g kryštálový cukor, 4 vajcia, 1/2 KL sóda bicarbona, 1/2 KL škorica......Karamel: 3 hrste kryštálového cukru, 200ml vody.......Cukrová poleva: 300g práškový cukor, 2PL vody, 1PL citrónová šťava, 1KL olej

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkoch

karamel na porovnanie
aj tento zriedený vodou
začneme karamelom, 3 hrste cukru skaramelizujeme, prvé dve fotky som pridala pre porovnanie , aby ste sa nebáli ten cukor skoro až pripáliť, čím bude karamel svetlejší, tým bude koláč svetlejší a nebude tak chutný
keď je cukor dostatočne tmavý, stiahnem z ohňa a zalejem pomaly cukor vodou, ak sa zrazí, to vôbec nevadí, dám zase na oheň a zohrievam, kým sa celkom nerozpustí, nechám vychladnúť a zapnem rúru na 180°C
200g kr. cukru a štyri žltka
vyšľahané vajíčka s cukrom
do múky vmiešam sódu bicarbonu a škoricu
do vyšľahaných vajíčok striedavo vmiešam múku a karamelovú vodu
vyšľahám bielka
pomaly po lyžiciach vmiešam bielka
hotové vylejem na vymastený a pomúčený plech
a šup s tým do rúry
upečené vyberiem z rúry, nechám trochu vychladnúť. Kým koláč chladne vybijú sa mi baterky vo foťáku, takže ďalší postup bez fotiek. Preosejem cukor na polevu aspoň tri krát, pridám ostatné suroviny a šľahačom vyšľahám hladkú cukrovú polevu, ktorú natriem na skoro vychladený - vlažný koláč. Nechám chvíľu polevu, nech sa zatiahne ( neviem nájsť to správne slovo, ale nesmie stvrdnúť ) a kolieskom vykrojím koliesko a z neho potom mesiačik, alebo sa môže rovno použiť vykrajovátko v tvare mesiačika.