Jablkovo makové rezy
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO:
250g hl.múky,
250g Hery,
4 pol.lyž. kyslej smotany,
štipka soli,
PLNKA:
5 vajec,
200 g práš. cukru
150g mletého maku,
1,5kg jabĺk,
1lyžička kakaa- nemusí byť,
1 vanilkový cukor,
POLEVA:
práškový cukor,
citrónová šťava
POSTUP PŘÍPRAVY
tento recept som zdedila po mojej babke, strážim si ho ako oko v hlave, keď sú rodinné oslavy tak si ho všetci vyslovene žiadajú a prvý je preč - je krehký, šťavnatý - proste neskutočne dobrý :-)
POSTUP:
suroviny na cesto ručne spracujeme a dáme na 45 min zabalené do igelit. vrecúška chladiť.
žĺtka trieme s cukrom postupne pridáme mletý mak , strúhané jablká, kakao, van. cukor a nakoniec sneh z bielkov. cesto rozdelíme na 2 diely- rozvaľkáme, dáme na vymastený a pomúčený plech , navrstvíme plnku, prikryjeme druhým dielom. vrch popicháme vidličkou dáme piecť. rúru si vyhrievam na 150-180C a pečiem do ružova - radšej pomalšie - cca aj hodinku. studený polejeme citrónovou polevou. Najlepší je na druhý deň, takže ho pripravujem o deň skôr. Lenže to je skúška nervov a chuťových pohárikov aby vydržal celý ;-). Je to perfektná kombinácia jemného, chuťovo nevýrazného cesta a sladkej plnky a tá citrónová poleva to dokonale zavŕši. P.S. nám najlepšie chutí vychladený - priamo z chladničky.