Banánový džem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg banánov to jest 9-10 ks,podľa toho aké sú veľké*750 g - 1 kg kryšt.cukru*1/2 lyžičky tlčených klinčekov*šťava z jedného citrónu
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrázkoch
 |
Banány si odvážime a pokrájame na kúsky.... |
 |
....pokrájané banány zalejeme 1 litrom vody a dáme do hrnca s hrubým dnom ..... |
 |
....banány pomaly rozvaríme.Varíme dohusta.Trvalo mi to hodinu a 15 minút.Samozrejme,záleži či máte banány tvrdšie alebo makšie.Nevyzerá to nejako vábne,ale bytom sa začne šíriť voňa banánov,čo nás presvedčí o tom,že predsa len varíme banány... |
 |
....Kým sa banány varia,roztlčieme si klinčeky,mám to od oka,ale asi tak,aby výsledok bolo 1/2 lyžičky.... |
 |
...nachystáme si šťavu z jedného citrónu,odvážime cukor.V origoš recepte je 750 g,ale ja som sa nejako zabudla a dala 1 kg.Ja som mala 3 staršie banány a 6 čerstvých a dala som 1 kg cukru a vo výsledku to bolo báječné,takže som to neprehnala. |
 |
....do masy na sporáku pridáme cukor,citrónovú šťavu a roztlčené klinčeky.Nezľaknite sa,zredne to!Uvedieme do bodu varu.... |
 |
....toť výsledok.Nalievame do čistých fliaš,zaviečkujeme a položime hore dnom.Do rána zakryjem dekou a nechám tak vychladnúť.Kedže som to robila po prvýkrát pridala som aj trošku "pomocky na zavarovanie od Dr.Oetkera"... |
 |
...na fotke to vyzerá asi ako guľáš,ale keď som to ochutnala....hmmmmmmm.Nerozmixovávala som to,nechala som tam celé kúsočky,super.Neľutujem,že som to vyskúšala.Je to výbornééééééé.Z tejto dávky mi vyšli 4x 3 dcl fľša a 3x od detskej výživy. |