Ovocný jablkovo-orechový páj (mrežovník)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*****Na KREHKÉ CESTO - 1 dl smotany - 20 g droždia - 1 vajce - 400 g hladkej múky - 200 g masla/margarínu - 50 g práškového cukru - štipka soli *****Na OVOCNÚ náplň: -1,5 kg jabĺk - 2 citróny - 200 g práškového cukru - 100 g masla/margarínu - 1 kúsok škorice (podľa chuti) - 1/2 vrecúška vanilkového pudingu - 80 g mletých orechov - 50 g posekaných orechov *****INÉ: - 1 žltok na potretie - cukor na posypanie (nie je nutné)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento mňam koláčik môžete pripraviť ak máte chuť a nejaké tie jabĺčka a vlašské oriešky. Postup v obrázkovom postupe :))) Snáď bude chutiť, nám doma chutí teda riadne! Recept nie je zložitý a pri troche snahy ho zvládnu aj neskúsení...:))

1) Najprv teda cesto. Trochu zahrejeme smotanu, pomiešame ju s rozmrveným droždím a s vajcom.
2) V múke rozdrobíme maslo, posypeme práškovým cukrom a soľou, prilejeme smotanu s droždím a zamiesime. Utvoríme jeden väčší a jeden menší bochník a uložíme minimálne na hodinku do fólie do chladničky.
3) Teraz ovocná náplň. Z oboch citrónov vytlačíme citrónovú štavu do dvoch rôznych pohárov.
4) Jablká umyjeme, ošúpene a nakrájame na nie príliš drobné mesiačiky. Dáme ich zatiaľ do nejakej misky a hneď polejeme citrónovou štavou z prvého citróna.
5) Polovicu práškového pudingu rozmiešame v 1/2 dl studenej vody.
6) 80 gramov vlašských orechov pomelieme na jemno a 50 g posekáme na menšie kúsky.
7) Kryštálový cukor nasypeme do hlbšej panvice (musia sa tam zmestiť ešte tie jablká, takže ak nemáte väčšiu panvicu, zvoľte radšej hrniec) a za stáleho miešania opražíme do zlatohneda. Vložíme jablká pokvapkané citrónovou šťavou, pridáme štavu z druhého citróna, škoricu, maslo a na silnom ohni varíme bez pokrievky 5 minút. Jablká pri varení premiešavame, aby sa všetky uvarili, nie len tie naspodku.
8) Pridáme ešte rozmiešaný puding a dáme ešte povariť asi 1 minútu. Výsledok by mal byť nejaký takýto. Jabĺčka sú dozlatova, krásne nám to rozvoniava... Jablkovú náplň necháme vychladnúť. Jabĺčka ešte všetky popolievame šťavou, v ktorej sa varili. Šťavu nevylievame, pôjde do koláčika!
9) Kým nám chladne náplň, vyberieme cesto, rozvaľkáme a vyložíme ním vymastenú formu. Z druhého cesta spravíme pásiky, ktorými náplň "zamrežujeme" a ak nám víde, môžeme spraviť ešte valček, ktorým koláč ešte obkolesíme. Všetko podľa fantázie. Spodok koláča posypeme mletými orechmi.
10) Keď náplň vychladla, vyberáme z nej jabĺčka a ukladáme na oriešky. Potom zoberieme lyžičku a šťavu, v ktorej sa jabĺčka varili ponalievame rovnomerne na celý koláč. Nakoniec posypeme sekanými orechmi.
11) Koláč zamrežujeme...
12) Môžeme pridať ešte cestový valček alebo spletenec. Mne sa nepodaril, takže radšej využite vlastnú fantáziu O:)
13) Mriežky mrežovníka ešte potrieme žĺtkom. Pečieme v rúre predohriatej na 180 C. Po vložení koláča do trúby som v teplovzdušnej rúre znížila teplotu na 150 C a piekla hodinu...
14) Záber koláčika.
15) V priereze. Želám dobrú chuť, koláč je mňamkový, ovocnučký...len sa oblížete! Veľa šťastia.
Takto krásne sa podaril Miške - michaela l. (miska85) :)