Cuketová horčica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg už očistenej cukety, 1 hlávka cesnaku, 2 malé feferónky, 1 dl octu, 70 g soli, 160 g cukru, 2,5 dl oleja, ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 4 dl plnotučnej horčice

POSTUP PŘÍPRAVY

***Je jemná a výborná k údeninám, pridávam ju aj na zahustenie k mäsu, či do dresingov***

cuketu očistíme, zbavíme jadierok
pokrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, pridáme zvyšok surovín, premiešame a zakryté varíme asi hodinku na miernom ohni. Môžete na začiatok podliať troškou vody, stačí 1-2 dl (ja dávam podľa toho, koľko vody mi cuketa pustí - keď nie všetky obsahujú rovnaké množstvo vody).
Keďže nemáme v obľube pikantné, dávam len jednu malú feferónku, ktorú pokrájam na malinké kúsky a vôbec to nie je štipľavé /zbavím ju jadierok/.
Uvarené rozmixujeme a horúce naložíme do pohárikov, uzavrieme a sterilizujeme cca 10-12 min. (Do hrnca dám poháriky, zalejem vodou do polky pohárov, zakryjem druhým hrncom a keď voda začne vrieť, zmenším plameň - a nechám sterilizovať vo vare). Vyjde Vám z toho raz toľko, ako je na foto (cca 11-12 pohárikov od malej horčice). Keď je potrebné, dochutím horčicu ešte po rozmixovaní uvarenej masy a nechám chvíľku prevrieť /zakryté, aby to neprskalo/.
Chuťovo je sladkokyslá, vôbec nie je taká ostrá a príkra, ako klasická horčica. Výborne sa hodí aj ku grilovanému mäsku a zelenine.