Vynikajúce, prekladané zemiakové pagáče z kysnutého cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 1 kg hladkej múky špeciál, 2 žĺtka, 2dcl oleja, 4dg droždia, čajová lyžička soli, 7dcl vlažného mlieka
plnka: 4-5 stredne veľkých uvarených zemiakov, 1 Hera, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetky suroviny na cesto zmiesime a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku prsta a nastrúhame naň na väčšom strúhadle Heru, ktorú sme nechali dobre stuhnúť v chladničke. Na Heru rovnomerne nastrúhame uvarené, vychladnuté a ošúpané zemiaky. Posolíme. Preložíme a necháme 20 minút odpočinúť. Potom ešte dvakrát rovnakým spôsobom preložíme. Rozvaľkáme, vykrajujeme stredne veľké pagáče, zamriežkujeme a potrieme vajíčkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry (ja dávam na 200°C). Dobrú chuť :)
 |
1. potrebné suroviny |
 |
2. všetky suroviny na cesto dáme do misky a poriadne vymiesime (ja používam mixér, je to rýchle a cesto super vymiesené :) ) |
 |
3. zemiačiky sú už skoro uvarené :) |
 |
4. cesto máme vymiesené |
 |
5. ja používam misku rýchlokysku :), ak nemáte, tak prikryť utierkou a šup na teplé a suché miesto |
 |
6. a takto krásne nám vykyslo (robila som z polovičnej dávky, inak je cesta o dosť viac) |
 |
7. cesto vyklopíme na pomúčenú dosku... |
 |
8. rozvaľkáme asi na hrúbku palca... |
 |
9. nastrúhame Heru... |
 |
10. .. na Heru zemiaky, posolíme (ja dávam dosť soli, keďže do cesta ide málo) |
 |
11. a pekne cesto preložíme |
 |
12. ...po 20 minútach zase preložíme a potom ešte raz |
 |
13. rozvaľkáme....ja mriežkujem už cesto (je to rýchlejšie :) ) |
 |
14. vykrajujeme asi takéto veľké pagáčiky...šup na plech (dávam na papier), potrieť vajíčkom , posoliť a piecť |
 |
15. .. a hotovo. Vychladnúť a papať :) PS: z horúcich riadne bolí žalúdok... ;) |