
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny na piškótový plát:
• 400 g prášk. cukru
• 7 vajec
• 15 PL vody
• 350 g polohrubej múky
• ½ vrecúška prášku do pečiva
Plnka:
• 7 dl mlieka
• 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas
• 150 g prášk. cukru
• 1 Hera
• 1 vrecúško vanilkového cukru
• rum podľa chuti
• jahody (čerstvé alebo mrazené)
+ červená želatína
POSTUP PŘÍPRAVY
Obrázkový postup...:) Snáď bude chutiť!!!
![]() |
1. Vajcia rozdelíme na žĺtka a bielka |
![]() |
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh |
![]() |
3. Cukor so žĺtkami vymiešame na penu, postupne pridávame 15 PL vody. |
![]() |
4. Pridáme múku s práškom do pečiva. |
![]() |
5. Pridáme sneh z bielkov a vymiešame šľahačom. |
![]() |
6. Cesto vylejeme na vymúčený a pomastený plech. Pečieme na teplovzdušnej rúre asi 35 – 40 minút na 150 C. |
![]() |
7. Spravíme plnku: Z mlieka a dvoch Zlatých klasov uvaríme puding. |
![]() |
8. Heru vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom a postupne do toho pridávame vychladnutý puding, kým nevznikne ľahký, nadýchaný krém. Nakoniec ho ešte môžeme ochutiť rumom. Krém by mal mať svetlohnedú farbu. |
![]() |
9. Nakoniec už len vychladnutý piškótový plát natrieme plnkou, poukladáme nakrájané jahody a zalejeme červenou želatínou (dá sa kúpiť v prášku v obchode aj s návodom na prípravu). Boky koláča môžeme tiež natrieť krémom a posypať kokosom. |
![]() |
10. Koláč možno urobiť aj iným spôsobom. Cesto treba vyliať na väčší plech a po upečení rozkrojiť na dve polovice (pláty). Prvý plát potrieme plnkou, dáme naň druhý plát, opäť potrieme plnkou, dáme jahody a želatínu. Koláč tiež môžeme piecť ako tortu, ale s menším množstvom surovín na cesto. |
![]() |
11. Takto nejako vyzerá hotový koláč a chutí úžasne! (Toto je iba polovica upečeného koláča, z daných surovín výjde ešte jedna rovnako veľká časť) |