Lahodný jahodový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na piškótový plát:

• 400 g prášk. cukru
• 7 vajec
• 15 PL vody
• 350 g polohrubej múky
• ½ vrecúška prášku do pečiva

Plnka:

• 7 dl mlieka
• 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas
• 150 g prášk. cukru
• 1 Hera
• 1 vrecúško vanilkového cukru
• rum podľa chuti
• jahody (čerstvé alebo mrazené)

+ červená želatína

POSTUP PŘÍPRAVY

Obrázkový postup...:) Snáď bude chutiť!!!

1. Vajcia rozdelíme na žĺtka a bielka
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh
3. Cukor so žĺtkami vymiešame na penu, postupne pridávame 15 PL vody.
4. Pridáme múku s práškom do pečiva.
5. Pridáme sneh z bielkov a vymiešame šľahačom.
6. Cesto vylejeme na vymúčený a pomastený plech. Pečieme na teplovzdušnej rúre asi 35 – 40 minút na 150 C.
7. Spravíme plnku: Z mlieka a dvoch Zlatých klasov uvaríme puding.
8. Heru vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom a postupne do toho pridávame vychladnutý puding, kým nevznikne ľahký, nadýchaný krém. Nakoniec ho ešte môžeme ochutiť rumom. Krém by mal mať svetlohnedú farbu.
9. Nakoniec už len vychladnutý piškótový plát natrieme plnkou, poukladáme nakrájané jahody a zalejeme červenou želatínou (dá sa kúpiť v prášku v obchode aj s návodom na prípravu). Boky koláča môžeme tiež natrieť krémom a posypať kokosom.
10. Koláč možno urobiť aj iným spôsobom. Cesto treba vyliať na väčší plech a po upečení rozkrojiť na dve polovice (pláty). Prvý plát potrieme plnkou, dáme naň druhý plát, opäť potrieme plnkou, dáme jahody a želatínu. Koláč tiež môžeme piecť ako tortu, ale s menším množstvom surovín na cesto.
11. Takto nejako vyzerá hotový koláč a chutí úžasne! (Toto je iba polovica upečeného koláča, z daných surovín výjde ešte jedna rovnako veľká časť)