Krehučký jablkový závin z lístkového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 lístkové cesto* 1 kg jabĺk* škorica a cukor podľa chuti* 2 lyžice masla na potretie* podľa potreby práškový a vanilínový cukor na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Vyskytla sa ďalšia otázka: čo urobiť zo skorých jabĺk od babky? Napadla ma táto rýchla, no napriek tomu výborná štrúdľa, ktorá zmizla z povrchu chladničkového veľmi rýchlo.

1. Najviac času strávite pri čistení jabĺk. Čiže- jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Ochutíme podľa chuti mletou škoricou a kryštálovým cukrom.
2. Cesto rozvaľkáme na dva tenké pláty. Na každý navrstvíme jablkovú plnku. Stočíme do tvaru závinu a opatrne prenesieme na plech. Povrch závinu potrieme prepraženým alebo len rozohriatym maslom. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote asi 220°C dozlatista. Počas pečenia ešte potrieme rozohriatym maslom. Závin sa rýchlo zapečie a zachová si tvar.
3. Po vytiahnutí z rúry závin prikryjeme alobalom a kuchynskou utierkou. Na fotke vidíme výsledok po prvom narezaní. Ja som- ako inak- nevydržala, a krájala pomerne zahorúca.
.....Tieto kúsočky som už jedla vychladené........mňam..............