Perníkový Mackomikuláš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rozpočet na 7 kusov Macko-Mikulášov: ½ litra hladkej múky * ¼ l kryštálového cukru * 3 vajíčka * 2 lyžičky perníkového korenia * 3 dcl mlieka * 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva * na zdobenie: bielková poleva * potravinárske farbivo červené * lentilky * farebné gulôčky * perličky * kokosová múčka biela a farbená atď atď.

POSTUP PŘÍPRAVY

Dnes som sa zobudila so zvlášť extrémne dobrou náladou, tak sme sa s Laurou ešte v pyžamovej nálade dohodli, že si dnes upečieme brumíkov, ktorých pomenujeme „Mikuláškovia“. Výsledkom boli siedmi chaoticko vyzdobení mackovia-mikuláškovia, rozbombardovaná kuchyňa, môj zrýchlený tep, začiatočná migréna, stavy úzkosti a s depkou upratovaná kuchyňa po sto miliónoch farebných guličiek, ktoré sa rozkotúľali až do obývačky. Ale nemohla by som nespomenúť o čo tu vlastne išlo - o prekrásne šťastné žiarivé očká dcérky, ktorú mackomikuláškovia tak zaujali, že zabudla aj na Macka Pooh, ktorý nám „vrndžal“ v telke asi od včera večera.

1. Postup je veľmi jednoduchý a ozdobovanie nechajte detičkám. Budú veľmi, ba až vééééľmi šťastné! V mise si zmiešajte všetky suroviny uvedené tu vyššie.
2. Metličkou alebo varechou vymiešajte cesto.
3. Macíkovú formu vymažte maslom a posypte múkou - toto opakujte vždy, ak pečiete vo väčšom množstve.
4. Formičky naplňte do viac ako 3/4 výšky, ak sa vydujú pri pečení, skrojíte ich.
5. Upečených macíkov (piekla som ich necelých 20 minút pri 170 stupňoch) nechajte na mriežke vychladnúť a o ostatné sa postarajú Vaše deťúrence... :-)
6. Naša dcérka vyzdobovala jedna radosť - moc sa jej to páčilo a na kuchynskej linke vydržala dobré tri hodinky vyzdobovať mikulášikov.
7. Vyzdobovanie sa jej tak zapáčilo, že sme minuli všetky lentilky, farebné gulôčky, kokosovú múčku - toto všetko síce neostalo na Mikulášikoch, ale na zemi a stole, ale tá radosť stála za to!
8. So svojimi výtvormi bola Laurinka veľmi spokojná - a ja s časom stráveným v kuchyni dvojnásobne :-))
9. Nakoniec sme až jedného Mikulášika spapkali a ostatné podarujeme deťom v škôlke.