Vyprážané bedle so zemiakmi a paradajkovým šalátom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vlastnoručne nazbierané bedle, olej, soľ, korenie............
Na obalenie: hladká múka,vajíčka,strúhanka ...........
Príloha: zemiaky, cibuľa, zelená pertžlenová vňať...................
Šalát: paradajky, cibuľa malá, soľ, korenie, mletá rasca, cukor, ocot, čerstvá bazalka, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Bedle očistíme, nakrájame na primeranú veľkosť, opláchneme, pozor, aby neostalo v nich veľa vody, lebo pri vyprážaní budú prskať. Rozbijeme si vajíčka, rozšľaháme, osolíme, okoreníme. Bedle obalíme v trojobale a vypražíme. Zemiaky očistíme , nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Kým sa zemiaky varia, očistíme cibuľu a popražíme ju na oleji. Nakrájeme petržlenovú vňať. Keď sa zemiaky uvaria, scedíme ich, zalejeme popraženou cibuľou, ak je treba ešte posolíme, posypeme vňaťou a premiešame. Na šalát prevaríme asi 200ml vody a zalejeme asi 2PL kryštálového cukru, pridáme 1KLmletej rasce, štipku korenia a asi 1PL octu, miešame , aby sa cukor rozpustil. Tento nálev by som odporúčala urobiť ako prvý , aby stihol vychladnúť, kým sa upražia bedle a uvaria zemiaky. Cibuľu do šalátu nakrájame na veľmi tenučko, zalejeme prevarenou vodou, necháme ju asi dve minútky lúhovať, potom precedíme a premyjeme v sitku studenou vodou. Nálev nalejeme na nakrájané paradajky a pridáme cibuľu aj premytú a natrhanú bazalku, premiešame a je hotovo. Tento šalátik má byť viac sladký ako sladkokyslý. Takéto sme jedávali na dovolenke v Maďarsku a veľmi nám chutili. Doma robievame viac octové-sladkokyslé nálevy na šaláty.

bedle
vyprážanie
vyprážanie
vypražené
hotový šalát a zemiaky som zabudla odfotiť
tu už sú aj zemiačky