Marlenka - pre inspiraciu...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 100 g masla, 2 PL medu, 250 g cukru, 1 ČL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky, KREM: 250 g masla, 1 Salko, 1 vanilkovy cukor, 2 karamelove pudingy uvarene v 700 ml mlieka, OZDOBA: mleté vlašské orechy, marcipanove kvetinky

POSTUP PŘÍPRAVY

vid obrazkovy postup...

navazime a nachystame si potrebne prisady...
do hrnca dame maslo, med, cukor...
miesame a rozpustime...
pridame vajcia a vo vyssom hrnceku zmiesame sodu a ocot a premiesame a potom pridame do hrnca.. stale miesame, a az sa na povrchu objavi pena a zmes zhende tak potom hned odstavime z ohna...
asi takato pena - je to fotene z mobilu tak neni to moct vidiet...
trosku nechame vychladit a pridavame muku...
pridavame stale muku a vymiesime to rukou - ja som dala 600 g muky a 100 g som si dala zvlast do misticky a potom ku koncu pridavala a zvysok som pouzila pri valkani...
takto vypracujeme cesto...
dame cesto odpocivat na hodinu...
cesto rozdelime na 7 casti a vyvalkame...
ja som to robila tak ze som si vyvalaka vsetkych 7 casti a az potom som dala postupne ich piect lebo jeden plat sa kratucko pecie a za ten cas by som nevyvalkala dalsi lebo to ide dost tazko.. ale tak vyborne kucharky a pekarky to urcite zvladnu naraz no ja som sa nechcela precenit... kedze som robila Marlenku prvykrat tak som musela sama vyskusat ze co je lepsie ci piect na papiery alebo vymastit a vysypat plech - tu je na obr. prave to druhe ale odporucam na papiery!!!
na papiery a pecene na obratenom plechu...
cesto som potom na plechu orezala radielkom podla mojej predlohy(drevenych dosiek zo skoly :) )
zavisi to zrejme od truby alebo ako ale cas si treba odsledovat idividualne, ja som nasla rozne casy no u mna to bolo na 175 stupnov 3 minutky.. cesto netreba dlho piect alebo to presvyhnut aby nebolo prilis tvrde a suche...
tak ako takto vypadal moj upeceny plat- cesto bolo makkucke a jemnucke - vobec nebolo tvrde a zoschnute...
odrezky nevyhadzujeme ale dame ich upiect, tie sa potom nastruhaju a pouziju na obsypanie marlenky..
den predtym alebo ako len chcete dame uvarit salko - varime min 3-4 hod aby sa vytvoril husty a hnedy karamel z neho...
uvarime si puding, kt. nechame vychladit... vychladnute salko vymiesame s maslom a potom pridame vychladnuty puding a vymiesame.. tuto plnku straaaasne milujem - tolko som aj salka vyjedla a vyoblizovala sa tej plnky - mnamkova je :)
plnku si rovnomerne rozdelime a plnime... ja som si to rozdelila do rovnakych misticiek, ale dobre je aj odvazit celu plnku a rovnomerne odoberat - kazdy ma asi svoj najlepsi postup...
plnime.. jemnucko lebo platy su krehke...
nakoniec aj celu marlenku potrieme kremom...
z boku...
odrezky nastruhame a zmiesame s mletymi orieskami(podla chuti) a obsypeme celu marlenku..
z boku..
kontrola jedlosti - tie kraje som obrezala ale ani to nebolo treba (okrem toho ze som ju aspon ochutnala)
zabalime do potravonovej folie a nechame odlezat aby zmakla - ja som mala makucku ihned ale odporuca sa aspon 24 hod a hlavne ak su tvrde platy aby zmakli..
a tu je uz aj ozdobena... po krajoch boli este marcipanove srdiecka co mi zvysili z ozdoby na torte a este bola pokvapkana sirupom z agave(alebo aj medom alebo ani netreba vobec..) kupovanu marlenku som nikdy nejedla tak neviem ako chuti ta ale tato bola ozaj perfektna - u mna je to kralovna kolacov!!!!!!!