Gaštanový tunel



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 vajíčka, 30g práškový cukor, 30g polohrubej múky, 20g kakaa, 20 masla, 350g gaštanového pyré, 250ml šľahačky................Poleva: 130g čkolády, 40g Cery.........Na vylepšenie gaštanového pyré štamperla amareta, alebo rumu - nemusí, toto som pridala len tak

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento zákusok má svoj príbeh. Chydtala som sa ho robiť možno aj tri mesdiace, ale že ho budem piecť hneď ako sa vrátim z dovolenky to ma ani vo sne nenapadlo. Musela som, lebo po príchode domov ma čaqkalo nemiôlé prekvapenie v podobe rozmarazenej mrazničky a ani cladnička na tom nebola lepšie, takže miesto vybaľovania kufrov umývanie chladničky a mrazničky a vyhadzovanie rozmrazených potravín. Našťastie sa asi pokazila len niekoľko hodín pred našim príchodom, že sa prvé roztopili zeleniny a ine rýchlo sa topiace potraviny, tie šli do koša. No pyré mi bolo ľúto vyhodiť aj keď na nich bolo napísané v žiadnom prípade znovu nezmrazovať, tak som sa pustila po uprataní chladničky a mrazničky do pečenia. ešte by som podotkla, že koťuha jedna po umytí fungovala normálne ešte jeden deň a nakoniec sme aj tak museli volať opravára, odišiel termostat v chladničke, ale prečo sa rozmrazila aj mraznička, keď má dva komresory to nepochopím. Ale už je všetko OK. Takže po takomto unavujúcom úvode poďme na postup.

nad parou rozpustíme maslo s kakakom
oddelíme si žltka od bielkov
k žltkam pridáme cukor
a vyšľaháme
roztopené maslo pridáme do vyšľahaných žltok
a pomaly premiešame
vyšľaháme aj bielka
do kakaovej masy postupne vmiešame múku a vyšľahané bielka
malý pekáč, vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto na piškotu a upečieme na 200°C asi 15 minút, pekáčik by mal byť dlhý ako forma na srnčí chrbát, ak bude širší, nevadí piškotu zrežeme podľa veľkosti formy na srnčí chrbát
kým sa nám pečie piškota, vystelieme si formu potravinovou foliou
v tomto bode som trochu improvizovala, pretože v recepte je treba použiť 350g gaštanového pyre, ale ja som mala v mrazničke len 250g balenie, tak som pridala to amareto, a ešte som prisypala asi dve hrste ORIEŠKA ( náhrady za vlašský orech), ale môže kľudne aj pravé orechy , ja som nemala namleté
asi takto vyzerá gaštanová masa
vykydneme ju do formy a rukami ju roztlačíme rovnomerne aj na boky formy
môžme použiť aj iné pomôcky
vyšľaháme šľahačku
navrstvíme ju na masu z gaštanového pyré
vychladenú piškotu zrežeme podĺa veľkosti formy, priložíme na šľahačku vrchnou stranou piškoty, tá strana, kde bol papier bude na vrchu, zaťažíme a necháme v chlade aspoň dve hodiny
pripravíme si čokoládu, roztopíme ju vo vodnom kúpeli s Cerou
po stuhnutí vyklopíme z formy, ja som ju dala na niekoľko vrstiev kancelárskeho papiera, ktorý som dala na dervené denko
stiahneme potravinovú foliu
polejeme čokoládou a ešte kým nie je celkom stuhnutá , obrežeme tunel dokola nožom a odstránime jednu-dve vrstvy papiera tak , aby tunel ostal na čistom papieri
asi takto a je pod papierom aj to denko
po stuhnutí režeme a degustujeme, k tomu kávička, melónik a iné, čo hrdlo ráči
mňam, postup vyzerá byť zložitý, ale bol hotový raz dva, tak skúste a uvidíte