Gaštanový tunel

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 vajíčka, 30g práškový cukor, 30g polohrubej múky, 20g kakaa, 20 masla, 350g gaštanového pyré, 250ml šľahačky................Poleva: 130g čkolády, 40g Cery.........Na vylepšenie gaštanového pyré štamperla amareta, alebo rumu - nemusí, toto som pridala len tak
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento zákusok má svoj príbeh. Chydtala som sa ho robiť možno aj tri mesdiace, ale že ho budem piecť hneď ako sa vrátim z dovolenky to ma ani vo sne nenapadlo. Musela som, lebo po príchode domov ma čaqkalo nemiôlé prekvapenie v podobe rozmarazenej mrazničky a ani cladnička na tom nebola lepšie, takže miesto vybaľovania kufrov umývanie chladničky a mrazničky a vyhadzovanie rozmrazených potravín. Našťastie sa asi pokazila len niekoľko hodín pred našim príchodom, že sa prvé roztopili zeleniny a ine rýchlo sa topiace potraviny, tie šli do koša. No pyré mi bolo ľúto vyhodiť aj keď na nich bolo napísané v žiadnom prípade znovu nezmrazovať, tak som sa pustila po uprataní chladničky a mrazničky do pečenia. ešte by som podotkla, že koťuha jedna po umytí fungovala normálne ešte jeden deň a nakoniec sme aj tak museli volať opravára, odišiel termostat v chladničke, ale prečo sa rozmrazila aj mraznička, keď má dva komresory to nepochopím. Ale už je všetko OK. Takže po takomto unavujúcom úvode poďme na postup.
 |
nad parou rozpustíme maslo s kakakom |
 |
oddelíme si žltka od bielkov |
 |
k žltkam pridáme cukor |
 |
a vyšľaháme |
 |
roztopené maslo pridáme do vyšľahaných žltok |
 |
a pomaly premiešame |
 |
vyšľaháme aj bielka |
 |
do kakaovej masy postupne vmiešame múku a vyšľahané bielka |
 |
malý pekáč, vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto na piškotu a upečieme na 200°C asi 15 minút, pekáčik by mal byť dlhý ako forma na srnčí chrbát, ak bude širší, nevadí piškotu zrežeme podľa veľkosti formy na srnčí chrbát |
 |
kým sa nám pečie piškota, vystelieme si formu potravinovou foliou |
 |
v tomto bode som trochu improvizovala, pretože v recepte je treba použiť 350g gaštanového pyre, ale ja som mala v mrazničke len 250g balenie, tak som pridala to amareto, a ešte som prisypala asi dve hrste ORIEŠKA ( náhrady za vlašský orech), ale môže kľudne aj pravé orechy , ja som nemala namleté |
 |
asi takto vyzerá gaštanová masa |
 |
vykydneme ju do formy a rukami ju roztlačíme rovnomerne aj na boky formy |
 |
môžme použiť aj iné pomôcky |
 |
vyšľaháme šľahačku |
 |
navrstvíme ju na masu z gaštanového pyré |
 |
vychladenú piškotu zrežeme podĺa veľkosti formy, priložíme na šľahačku vrchnou stranou piškoty, tá strana, kde bol papier bude na vrchu, zaťažíme a necháme v chlade aspoň dve hodiny |
 |
pripravíme si čokoládu, roztopíme ju vo vodnom kúpeli s Cerou |
 |
po stuhnutí vyklopíme z formy, ja som ju dala na niekoľko vrstiev kancelárskeho papiera, ktorý som dala na dervené denko |
 |
stiahneme potravinovú foliu |
 |
polejeme čokoládou a ešte kým nie je celkom stuhnutá , obrežeme tunel dokola nožom a odstránime jednu-dve vrstvy papiera tak , aby tunel ostal na čistom papieri |
 |
asi takto a je pod papierom aj to denko |
 |
po stuhnutí režeme a degustujeme, k tomu kávička, melónik a iné, čo hrdlo ráči |
 |
mňam, postup vyzerá byť zložitý, ale bol hotový raz dva, tak skúste a uvidíte |