Perník s kokosovými kôpkami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KOKOSOVÉ KôPKY: 1 pohár práškového cukru * 100 g strúhaného kokosu * 4 bielka * PERNÍKOVÉ CESTO: 1,5 pohára polohrubej múky * ½ pohára oleja * 150 g marmelády * ½ pohára práškového cukru * 4 žĺtka * 1 vajce * 1,5 dcl smotany alebo mlieka * 1 lyžica perníkového korenia * 1 lyžička sódy bikarbóny * K TOMU: 3 lyžice mletej kávy * tuk a múka na vymastenie plechu *
POSTUP PŘÍPRAVY
Tomuto sa hovorí "ROZCVIČKA PRED VIANOCAMI" :-)) Ak ma náhodou vyhlásite za nesvojprávnu, nevadí. Tento koláčik Vám prevonia na Vianoce celý byt a bude ho žalostne málo... zvlášť v prípade, ak odložíte kúsok aj Ježiškovi, Dedovi Mrázovi, Santa Clausovi, či Mikulášovi.... Ak máte doma kobylky alebo húsenice, ktoré zjedia všetko, čo príde pod ruku... tak Ježiško môže o perníčku s kokosovou kôpkou iba snívať...
 |
1. Vajíčka si rozklepnite do dvoch mís. Najlepšie bude, ak rozdelíte bielky od žĺtkov. |
 |
2. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do peny. |
 |
3. Pridajte marmelédu a postupne olej - stále miešajte mixérom. |
 |
4. Do zmesi primiešavajte pomaly múku. |
 |
5. Pridajte veľkú lyžicu perníkového korenia, a sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva. |
 |
6. Ak máte cesto moc husté, pridajte zo deci-dva mlieka alebo smotany na šľahanie. Cesto na chvíľku odložte a ideme si urobiť cesto na kokosové kopce. |
 |
7. Chopíme sa bielkov, ktoré na nás čakajú v mise a pridáme práškový preosiaty cukor. Šľaháme do peny. Pena - "to znáčiť" - tuhá pena, ktorá ostane sedkať na metličke. |
 |
8. Do tejto tuhej peničky pomaly všľaháme kokos. Samozrejme, strúhaný, ak pridáte celý kokosový orech, metly Vám vyletia až na povalu. |
 |
9. Na vymastený a vymazaný plech urobíme kopce kokosovej hmoty.... asi takto... alebo radšej takto... |
 |
10.... alebo takto.... |
 |
11. Dievčence, tento krok nevynechajte ani za svätého Izidora: kôpky posypte mletou kávou. |
 |
12. No a skúste nevynechať ani tento bod programu: perníkové cesto navrstvite pomedzi kokosové kopčeky. |
 |
13. Môže to vyzerať hocijako - trebárs ako tento môj pokus. |
 |
14. Potom to troška špachtličkou vyrovnajte, aby sa koláč rovnomerne upiekol a šups s ním do horúcej rúry. |
 |
15. Perník som piekla pri 170 stupňoch asi 35 minút. |
 |
16. No a na záver: keby náhodou Ježiškovi ostalo, tak sa určite uspokojí s jedným kúskom, pretože popri toľkým miliardám deťom asi nebude mať viac času zdržať sa dlhšie. Dobrú chuť! |