pivo pre ocina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

korpus, plnka, potahova hmota a vareny sneh

korpus:
vajcia,
kolko vajec tolko lyžic polohrubej muky,
-"- kryštaloveho cukru,
prašok do pečiva
kakao, mlete orechy alebo len tak biele

plnka:
15 dkg práškového cukru
3 vajcia
3 lyžice kakaa
25 dkg masla

sneh:
2 bielka
20 dkg práš. cukru
1 lyžica citronovej šťavy

marcipán:
malepšie asi mliečny - klasika, alebo slakovy - recept tu http://torty.artmama.sk/content/marcipan-so-salkom

POSTUP PŘÍPRAVY

robila som s novou hmotou, ale uz ju nebudem robit. strasne sa trhala. preto tie trhlinky. bolo to robenene v "bojovych " podmienkach, takze som nemala ani farbu,t ak som pouzila kakao, mozno aj kvoli tomu sa dost trhala a vysiel z toho hlineny krigel na pivo :o)

korpus som robila na plech. teraz uz neviem,ale tusim na 2. na plech davam cesto z 4-5 vajec. recept na cesto je velmi jednoduchy a netreba sa trapit velkostou lyžice a velkostou kopca muky ci cukru. jednoducho přimneřeně, presne ako ti dvaja v rozpravke :o)
da sa z toho robit akakolvek velka piskota, len treba upravit mnozstvo pras. do pec. ja som toto zo zaciatku podcenila. nie som ziadna kucharka ani cukrarka a cesto som zvladla aj bez presnych mier.

takze vyšlahame bielka na sneh. po lyžiciach pridavame cukor a stale šlahame. potom pridame žltka ja to miešam šlahačom na najnižšej rychlosti. potom postupne muku s praš. do peč. a miešame, tiež to premiešam šlahačom na najpomalšie. keď davame kakao alebo orechy, tak asi 2 lyžice kakaa prip orechov namiesto jednej lyžice muky. aby to nebolo fest huste :o)
no a sup na pomastenu a pomucenu formu alebo na plech. tam davam vzdy papier, ench to mam jednoduhsie

potom som vyrezala normalne podla tanierikov kruhy. myslim ze 4 mensie a 2alebo 3 asi 1cm sirsie.
zavisi aj od toho ake to pivo ma byt vysoke ake je siroke a aka je vysoka piskota.

spravime plnku.
cukor vajcia a kakao (da sa aj bez kakaa) slahame nad parou do zhustnutia. slahanim a teplom to zhustne. ked vychladne pridame maslo. rovno z chladničky, žiadne zmeknute. a šlahame. najprv to je riedke, ale po chvili to začne hustnut a ked vidime, že to dostalo lesk tak prestaneme. plnka sa uz nezlieva ale tak trha. zostavaju po slahaci medzery :o))))) ak by sa stalo, ze sa to akoby zrazi (mne sa to stalo :o))) tak to treba nahriat trosku nad ohnom a znova vyslahat. perfektna plnka a super drži

takze kolecka potrieť lekvarom natrieť plnkou a lepit. boky pekne dorovnat plnkou. dat poriadne stuhnut, nech sa s tym lahko pracuje.

potom vyvalkať marcipan na hrubsie. lebo bude okolo troty "stat" ked je trota pekne tuha, tak sa bude lahsie potahovat tym marcipanom. cize sup ho pekne dokola torty. vrch mi trochu presahoval tortu - zostalo tam miesto na penu. marcipan som pôvodne chcela mat pivovo zlaty,ale z kaka ako jedineho farbiva kt som mala poruke sa mi podarilo toto :o) na dalsie ozdoby uz som nemala ani marcipan, s tymto mojim sa nedalo robit, ani farby ani uz naladu, ked som to videla :o) tak dufam, ze sa niekomu podari krajsie a nahodi sem pekne aj foto.
ucho som normalne pripevnila šparadlami. tymi si fest pomaham pri takychto "odstavajucich" veciach. robila som ho samzrejme ako prve, nech pekne zatuhne.

este tu penu - vyšlahame sneh z bielkov, ked je tuhy vyslahame este s 4 dkg cukru. takze trochu odobrat. potom ostatny cukor roztopit s trosickou vody. asi tak 1/2 štamprlika, radsej potom trosku pridat. fakt len aby sa cukor rozpustil - varit. horuce priliat postupne do snehu a slahat. potom pridat citronovu stavu a je to hotovo. je to sneh do samroli a je jednoduchy,r ychly a chutny.

a stoji na tortovej oblatke, to bola tiez len z nudze cnost obrezavana len tak rukou okolo piva takze ziadny krasny okruhly kekesik :o))))))))