Zemiakové pagáčiky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 50 ks potrebujeme:
300 g zemiakov; 700 g hladkej múky; 250 g tuku na pečenie; 3 lyžice kryštálového cukru; 3 žĺtky; 40 g doždia; 150 g tvrdého syra; 50 g masla; 1 vajce; celá rasca; soľ; olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, olúpeme a postrúhame. Z preosiatej múky, tuku na pečenie, zemiakov, cukru, žĺtkov, lyžičky soli a rozmrveného droždia vypracujeme cesto, ktoré necháme na doske prikryté asi 30 minút vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme, trikrát preložíme a opäť rozvaľkáme na hrúbku približne 5 milimetrov. Plát potrieme rozpusteným maslom, posypeme postrúhaným syrom, preložíme a znova rozvaľkáme. Z cesta vykrojíme okrúhle pagáčiky, potrieme ich rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme na plech rascou. Pagáčiky preložíme na naolejovaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre.
(elektrická rúra: 185 st.C.; teplovzdušná rúra: 175 st.C.; plynová rúra: stupeň 3; )
Čas pečenia: 25 minút
Pagáčiky môžete posypať aj sezamom, makom, posekanými orieškami alebo tekvicovými jadierkmi.