Stropkovské pirohy spisovateľky Táne Keleovej- Vasilkovej



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 500 g polohrubej múky*1 vajce*štipku soli*vodu podľa potreby
Tvarohová plnka:250g tvarohu zmiešame s jedným vajíčkom, pridáme soľ podľa chuti
Zemiaková plnka: Uvarené posolené zemiaky roztlačíme( môžeme aj s prepraženým maslom), pridáme soľ a podľa chuti mleté čierne korenie
Sladká plnka: hustý slivkový džem

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže sú prázdniny a mamina pracuje, ja som sa nudila a tak som začala premýšľať nad otázkou, čo uvariť na obed. U mňa jednoznačne vyhrali pirohy, pretože som ich už dávno nejedla. No bol tu jeden problém- pirohy som ešte nikdy nerobila. Obávala som sa, či to čudo, čo mi vznikalo pod rukami bude vôbec jedlé a podarilo sa! Až na jednu vec- očistila som zemiaky na zemiakovú plnku, dala som ich variť, pripravila si raňajky a išla som sa naraňajkovať na tradičné miesto, na kreslo pred TV. No čuduj sa svet- zemiaky prihoreli! Robila som všetko pre ich záchranu, no nepodarilo sa. No s konečným výsledkom môžem byť spokojná- keďže stále som nedovŕšila vek 15 rokov.

Z múky, vajíčka, štipky soli vypracujeme cesto, pridávame vodu, až kým nevytvarujeme bochník. Cesto má mať podobnú konzistenciu ako na rezance. Cesto rozvaľkáme natenko, rozdelíme na 3 časti a každú nakrájame na kocky.1/3 cesta naplníme zemiakmi, ďalšiu hustým slivkovým lekvárom a poslednú tvarohom.
Takto vyzerá tvarohová plnka, teraz ju ešte treba precediť.
Tvarujeme pirohy a dáme ich variť do vriacej osolenej vody. Hneď po vybraní ich polejeme prepraženým maslom.
..........recept je podľa tejto skvelej spisovateľky..............