Letná brokolicová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menšia hlávka brokolice, 2 veľké mrkvy, 2 stredne veľké petržleny, vegeta, mleté čierne korenie, ½ cibule, 1 strúčik cesnaku*na zápražku: kúsok oleja, 1 rovná lyžica polohrubej múky, 1 dl vody* na krupicové halušky: 2 vajíčka, 0,5 dl vody, 10 rovných lyžíc detskej krupice, väčšia štipka sódy bikarbóny

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, zbavíme najhrubších častí stoniek a opláchneme
Do hrnca (na uvedené množstvo surovín treba aspoň 4 litrový, samozrejme, z akého množstva sa rozhodnete, to nechám na Vás) nalejeme 2 litre vody, pridáme brokolicu, osolíme. Prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a povaríme cca 5 min., potom brokolicu z hrnca vyberieme.
Očistíme a nakrájame zeleninu - mrkvu a petržlen na menšie a tenšie kúsky, cibuľa a cesnak ostane vcelku
brokolicu aj so stonkami pokrájame na menšie kúsky (nakrájajte si jej len také množstvo, aké sa Vám žiada – ja zvyknem zopár predvarených ružičiek nechať len tak na chrúmanie)
do vývaru pridáme zeleninu (mamka zvykla do nej dávať aj čerstvý hrášok a kaleráb, ale nerobila už halušky)
brokolicu
ochutíme vegetou, jemne okoreníme, dávam ešte štipku cukru, prilejeme vodu a varíme, kým nám nezmäkne zeleninka.
Vajíčka, vodu rozmiešame, pridáme krupicu, sódu bikarbónu (halušky budú nadýchanejšie) a vymiešame dohladka. Vyskúšajte si hodiť trošku cesta do polievky, či sa nerozpadne, ak áno, dosypať len trošku krupice, ak nie, pomocou strúhadla (cez tie väčšie otvory) a lyžice ich môžeme stierať do polievky. Alebo si ich nahádžte lyžičkou, ale strúhadlom to mám rýchlejšie a chutia nám v nej viac menšie halušky.
Povaríme do zmäknutia, prilejeme zápražku, premiešame, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a ešte povaríme cca 2 min.
*Dobrú chuť*