Švajčiarska orechová torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 350 g múky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, 180 g cukru, 200 g margarínu, 1 vajce, 1 žĺtok*******
Plnka: 200 g sekaných orechov, 200 g sekaných lieskovcov, 150 g cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 4 lyžičky medu, 2 žĺtky na potretie, margarín na vymastenie formy
POSTUP PŘÍPRAVY
Ozajstný príval orechov!!! Ochutnala som ju vo Švajčiarsku, kde túto tortu dostať všade a je jednoducho fantastická!!!! Svoju arómu rozvinie po dvoch dňoch odležania v chlade zabalená do fólie. Vydrží kľudne aj 10 dní, takže sa na hocijakú príležitosť dá pripraviť v parádnom predstihu. Naozaj odporúčam!:o)))
 |
Na cesto si preosejeme múku do misky /polohrubú aj hladkú pol na pol/, pridáme cukor, citrónovú kôru a nastrúhaný studený margarín. V menšej miske zmiešame žĺtok a vajce, všetko spolu spracujeme elektrickým mixérom s hnetákmi na cesto. |
 |
Na začiatku to bude vyzerať, že sa cesto nikdy nespojí, ale za 4 minúty bude takéto celkom jednotné. Vtedy rýchlo spracujeme rukami. |
 |
Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Odporúčam cesto robiť večer a nechať ho stuhnúť aspoň 12 hodín! |
 |
Pripravíme si plnku. |
 |
Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor a za stáleho miešania necháme rozpustiť. |
 |
Keď bude takýto pekný, prilejeme tenkým prúdom šľahačku. Aj keď budeme miešať ako o dušu, hrčky budú, viď. nasledujúcu fotku! |
 |
Ale to nevadí, budeme miešať, kým sa všetko krásne neroztopí, hoci aj 10 minút! Netreba sa toho vôbec zľaknúť, je to normálne. Medzitým prilejeme med a miešame a miešame a miešame.... |
 |
Keď to bude už hladké, pridáme orechy a lieskovce, miešame ako len vieme. |
 |
Bude to takéto nádherné a voňavé :o). Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. |
 |
Cesto si rozdelíme na dva diely. |
 |
Vymažeme si tortovú formu a cesto vyvaľkáme plát. |
 |
Pomocou valčeka prenesieme do formy cesto a keby sa nám potrhalo alebo "nesadlo", opravíme prstami, prilepíme alebo opravíme :o))). Urobíme cca 1,5 cm okraj. |
 |
Naplníme. |
 |
Z druhého dielu cesta odkrojíme cca 1/4 na ozdobu, zo zvyšného vyvaľkáme plát a formu položím na cesto, čím si označím kruh, ktorý potrebujem na pokrytie torty :o))). Dobre pritlačíme a zo zvyšného cesta vykrajujeme ozdôbky. Potrieme žĺtkami a dáme piecť do predhriatej rúry na 175 stupňov asi na 45 minút. |
 |
Aj potretie je malá piplačka, ale stojí za to! Robím ju aj na Vianoce, kedy použijem na ozdobu vianočné motívy. |