Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1,3 kg zemiakov, 1 veľká cibuľa, 30 dkg slovenskej salámy, 200 g Eidamu, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 2 pol. lyžičky kyslej smotany, korenie: soľ, mleté čierne korenie, thymos - korenie na francúzske zemiaky
POSTUP PŘÍPRAVY
S francúzskymi zemiakmi som experimentovala asi 5 rokov, kým som dospela k záveru, že tento recept má k našim chutiam asi najbližšie, takže ho takto robím už aspoň 5 rokov a aj dnes, keď sme ich mali na obed, sme sa dobre napráskali :o))))).Sú výborné :o)! Mňam!
|
Toto je všetko, čo na prípravu potrebujeme. |
|
Vajcia si uvaríme za 10 - 12 minút, ošúpeme, pretlačíme cez krájač na plátky. Salámu tiež nakrájame na plátky a aj očistené zemiaky. Veľkú jenskú misu vymažeme maslom. |
|
Urobíme si cibuľový základ (na mále oleji a miernom ohni ho opražíme), po zosklovatení odstavíme z ohňa. |
|
Cibuľový základ dáme do misy, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme mčk aj korením na francúzske zemiaky, prilejeme smotanu na šľahanie a vymiešame do hladka. |
|
Vrstvíme klasickým spôsobom :o). |
|
Prelejeme pripravenou cibuľovo-smotanovou zmesou. |
|
A prikryté pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Či sú už upečené, kontrolujem špáradlom. |
|
Nastrúhame syr, opäť prikryjeme a vrátime do rúry, ktorú vypneme... |
|
Syr sa nádherne roztopí a rozvoniava po celom byte. |
|
Najlepšie je počkať asi 30 minút a až potom jesť, pretože za ten čas zemiaky vsiaknu všetku šťavičku a budú sa dobre krájať ako torta, ale u nás sa nikdy nevieme dočkať :o), preto sa nám prvé kúsky vždy takto rozšmyknú :o). Chutia fantasticky! |