Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,3 kg zemiakov, 1 veľká cibuľa, 30 dkg slovenskej salámy, 200 g Eidamu, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 2 pol. lyžičky kyslej smotany, korenie: soľ, mleté čierne korenie, thymos - korenie na francúzske zemiaky

POSTUP PŘÍPRAVY

S francúzskymi zemiakmi som experimentovala asi 5 rokov, kým som dospela k záveru, že tento recept má k našim chutiam asi najbližšie, takže ho takto robím už aspoň 5 rokov a aj dnes, keď sme ich mali na obed, sme sa dobre napráskali :o))))).Sú výborné :o)! Mňam!

Toto je všetko, čo na prípravu potrebujeme.
Vajcia si uvaríme za 10 - 12 minút, ošúpeme, pretlačíme cez krájač na plátky. Salámu tiež nakrájame na plátky a aj očistené zemiaky. Veľkú jenskú misu vymažeme maslom.
Urobíme si cibuľový základ (na mále oleji a miernom ohni ho opražíme), po zosklovatení odstavíme z ohňa.
Cibuľový základ dáme do misy, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme mčk aj korením na francúzske zemiaky, prilejeme smotanu na šľahanie a vymiešame do hladka.
Vrstvíme klasickým spôsobom :o).
Prelejeme pripravenou cibuľovo-smotanovou zmesou.
A prikryté pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Či sú už upečené, kontrolujem špáradlom.
Nastrúhame syr, opäť prikryjeme a vrátime do rúry, ktorú vypneme...
Syr sa nádherne roztopí a rozvoniava po celom byte.
Najlepšie je počkať asi 30 minút a až potom jesť, pretože za ten čas zemiaky vsiaknu všetku šťavičku a budú sa dobre krájať ako torta, ale u nás sa nikdy nevieme dočkať :o), preto sa nám prvé kúsky vždy takto rozšmyknú :o). Chutia fantasticky!