PERNÍKY STAREJ MAMY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 650g hladkej múky ( 2/3 múky T-650, 1/3 bielej žitnej hladkej múky); 150g HERY; 200g medu; 4vajcia; 250g práškového cukru; 2 lyžice tmavého kakaa; 1,5 lyžičky sódy bikarbóny; 2 lyžice perníkových korenín (škorica, klinčeky, badián, kardamón)- badián a kardamón po trošičke, sú veľmi korenisté.
NA POTIERANIE: 1 žĺtok; 1 vrchovatá lyžička instantnej kávy; červené potravinárske farbivo. Žĺtok, kávu vymiešame a prifarbíme trošičkou farbiva.
POLEVA: 1 bielok; cca 150g niekoľkokrát preosiateho cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy varechou miešame asi 20 minút, aby sa cukor rozpustil.

POSTUP PŘÍPRAVY

Med, cukor a rozdrvené preosiate koreniny spolu miešame nad parou, kým sa všetko nerozpustí. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutého primiešame sódu bikarbónu a vjíčka a zapracujeme časť múky. Potom dáme cesto na dosku a postupne primiesime zvyšok múky. (Vymiesené cesto musí byť vláčne, státim tuhne.) Cesto necháme niekoľko hodín odležať.
Potom ho natenko vyvaľkáme a vykrajujeme tvary. Perníčky pečieme na vymastenom alebo múkou vysypanom plechu. Upečené kladieme na rovnú plochu, necháme vychladnúť. Natrieme kávovo-žĺtkovou zmesou a necháme uschnúť a natrieme ešte raz. Zdobíme bielkovou polevou podľa fantázie.