Ovocný dezert z ricotty "фантастика"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g ricotty * 50 g práškového cukru * 100 g masla * vanilkový cukor * šťava z 1 citróna * 1 potravinárska želatína (nie želé!) * 1 kyslá smotana * ovocie * ovocie na ozdobu *

POSTUP PŘÍPRAVY

Pre neznalcov ruštiny je tento recept fantastický!!! Nekupujte zbytočne drahú riccottu, naša slovenská lastovička z levických mliekární je úplne famózna.

1. Ovocie do tohto dezertíku som našla v mrazáku - dala som černice, červené a čierne ríbezle, použite výlučne drobné bobuľovité ovocie. Recept som vymyslela pri pohľade do našej poloprázdnej chladničky a keďže som náhodou objavila levickú riccottu za vynikajúcu cenu, ďalej som nemusela rozmýšľať, čo urobím mojim gratulantom k narodkám. Zasa som mala 21 rokov :-))
2. Tentokrát som použila želatínu od Dr. Oetkera, bola fantastická a výborne sa s ňou pracovalo. Stáva sa zo mňa odborník na želatínu. Želatínu teda pripravte podľa návodu, túto som dala napučať do studenej vody, cca do 1 dcl, potom som ju po 10 minútach zohriala na 60 stupňov, a miešala som ju do úplného rozpustenia.
3. V inej miske vyšľahajte elektrickým šľahačom maslo, práškový a vanilkový cukor s citrónovou šťavou dohladka a do peny. Do vyšľahaného masla vmiešajte ricottu.
4. Do rozpustenej želatíny vmiešajte kyslú smotanu, a celú túto želatínovú zmes primiešajte do ricotty.
5. Číííže dohladka vymiešajte želatínovú a ricottovú zmes, nachystajte si umyté a odkvapkané ovocie,
6. do krému jemne vmiešajte ovocie, samozrejme si nejaké nechajte na ozdobu,
7. a naplňte silikónové formy. Ak by ste nemali silikónové formy, úplne v pohode využijete aj pevné formy, pri vyklápaní však musíte spodok vložiť do horúcej vody, aby želatína trocha povolila a dezertík sa dal vyklopiť. Vyšlo mi osem kúskov, dve väčšie ruže a šesť srdiečok. Dezert dajte stuhnúť do chladničky.
8. Na tanieri podávajte ozdobené zvyšným ovocím, ktoré môžete trocha podusiť s riedkou marmeládou, vznikne Vám ovocná omáčka, ktorou prelejete dezert. Dobrú chuť!