Ríbezľový chlebíček s tvarohovou plnkou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 500 g ríbezlí * 500 g polohrubej múky * 250 g masla * 200 g práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 1 prášok do pečiva * štipka soli * 4 vajíčka * 2 dcl smotany na šľahanie * TVAROHOVÁ PLNKA: mäkký hrudkovitý tvaroh * ríbezle * práškový cukor podľa chuti *
OZDOBA: ríbezle * lístočky z ríbezlí
POSTUP PŘÍPRAVY
Fajný chlebíček - ak nemáte chuť na tvarohovú plnku, urobte ho bez nej.
|
1. Umyté odstopkované ríbezle nechajte stiecť na site a potom ho poprášte lyžicou múky. |
|
2. V mise vyšľaháme do peny maslo, práškový a vanilkový cukor a štipku soli. Potom postupne zašľahávame do cesta lyžicu múky a jedno celé vajíčko, pokiaľ nespotrebujete všetky vajíčka. |
|
3. Vo zvyšnej múke premiešajte prášok do pečiva, pridajte ju k vyšľahanému cestu, |
|
4. pridajte šľahačkovú smotanu, |
|
5. a ríbezle - jemne premiešajte, |
|
6: Väčšiu formu na chlebíček alebo dva srnčie chrbáty vymažte tukom (alebo vystriekajte olejom) a vysypte múkou, |
|
7. Cesto rozotrite do formy - musí byť husté, a pečte prikryté alobalom pri teplote 180 stupňov cca hodinu. Potom nechajte vychladnúť. |
|
8. Vychladnutý chlebíček skrojte, aby pekne stál na podnose. |
|
9. Ak budete robiť plnený chlebíček tvarohovou plnkou, prekrojte ho na polovice po dĺžke, |
|
10. Tvaroh zmiešajte s práškovým cukrom, ovocím, ktoré pretlačte, nech je tvaroh šťavnatý a natrite ho na chlebíček, polovičku si nechajte na vrch, |
|
11. čiiiže polovičku tvarohu do chlebíčka |
|
12. a polovičku na vrch, |
|
13. na vrch nasypte nejakú ozdôbku - dala som pražené orechy, |
|
14. a ozdobte podľa fantázie. Brú chuť! |
|
17. Nakrájajte na rezy široké cca 1,5-2 cm a podávajte. Brú chuť. |