Letná karfiolová polievka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 hlávka karfiolu, 3 väčšie mrkvy, 3 stredne veľké petržleny, ½ cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 väčšie zemiaky, čerstvá petržlenová vňať aj so stonkami, vegeta, soľ, štipka mletého čierneho korenia *na zápražku: trošku oleja, 1 rovná lyžica polohrubej múky, 1 dl vody*
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
očistený karfiol rozoberieme na menšie ružičky, prepláchneme |
 |
dáme do cca 3 l hrnca so studenou vodou, osolíme, privedieme do varu, povaríme ešte 5 min. |
 |
medzitým si načistíme zvyšok zeleninky (môžete si pridať aj kúsok zeleru a kalerábik) |
 |
zemiaky pokrájame na malé kocky, mrkvu a petržlen na menšie a tenšie kúsky |
 |
vyberieme všetok karfiol, v hrnci necháme len malinké kúsky. Väčšie kúsky karfiolu necháme trebárs na vyprážanie, menšie pokrájame |
 |
Do karfiolového vývaru pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu a cesnak vcelku, vegetu, štipku mletého čierneho korenia. Varíme, kým nezmäkne zelenina. Pokrájaný karfiol spolu s petržlenovou vňaťkou aj so stonkami dáme do hrnca k uvarenej zelenine, necháme malú chvíľku povariť. |
 |
Urobíme si zápražku z oleja a múky, zalejeme vodou, premiešame, vypneme a pridáme do polievky. Premiešame a necháme povariť aspoň 2 min |
 |
My sme si zvyšný karfiol vypražili.*** |