Grilované kuracie špízy s pikantnou salsou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

½ kg kuracích pŕs alebo vykostené kuracie stehná bez kože
½ kg drobných zemiakov
bylinky (petržlenová vňať, bazalka, mäta, pažítka..)
6 PL olivového oleja
2 PL citrónovej šťavy
1 červená cibuľa
1 červená paprika
1 citrón
špajdle
mleté čierne korenie
soľ

Salsa:
8 zrelých pevných paradajok (1 konzervu lúpaných alebo krájaných paradajok)
2 zelené chilli papričky
2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
2 PL bieleho vínneho octu
mleté čierne korenie
soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak použijete drevené špajdle, namočte ich asi na 30 min. do studenej vody. Nešúpané ale veľmi dobre omyté zemiaky varte asi 15 min., kým nezmäknú. Vyberte a nechajte vychladnúť. Nasekané bylinky zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou a soľou. Bylinky použijte podľa sezóny čerstvé alebo sušené. Výbornou náhradou sú mrazené nasekané bylinky, ktoré sa dajú kúpiť, alebo pripraviť doma. Do takto pripraveného bylinkového oleja pridajte papriku nakrájanú na 3 cm kúsky a kúsky kuracieho mäsa rovnakej veľkosti. Dobre premiešajte. K zmesi primiešajte zemiaky, ktoré podľa potreby prekrojte na primeranú veľkosť k mäsu, a cibuľu nakrájanú na mesiačky, ktoré rozdeľte na jednotlivé vrstvy.
Takto pripravené suroviny môžete nechať niekoľko minút marinovať. Na špachtle striedavo napichujte kura, zemiaky, papriku, cibuľu a zakončite citrónom. Grilujte na strednom plameni asi 10 min.

Podávajte s pikantnou salsou: Paradajky ošúpte, zbavte semienok a dužinu nakrájajte najemno. Paradajky zmiešajte s najemno nakrájanými strúčikmi cesnaku a zelenými papričkami zbavené semienok. Pridajte ostatné prísady a nechajte odstáť.

Tip: Mimo sezónu postačí aj konzerva šúpaných paradajok, ktoré vám ušetria prácu. Špíz môžete obohatiť o kolieska cukety alebo kúsky prerastenej slaninky. Okrem salsy môžete špízy servírovať aj s šalátmi.