Trhance zo zemiakového cesta - závarka do polievok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2-3 zemiaky, soľ, polohrubá múka, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky postrúhame na kašu, posolíme, pridáme polohrubú múku a vodu. Vypracujeme tuhé cesto tak, aby sa dalo vyvaľkať asi na 3-4 mm. Cesto pokrájame na menšie štvorce a namúčenými prstami štipkáme z cesta malé trhance. Jemne ich poprášime múkou, aby sa nezlepili. Kým sa bavkáme s trhancami, prevaríme vodu. Do vriacej osolenej vody nahádžeme trhance, ale si ich v dlaniach trochu poprehadzujeme, aby sme sa zbavili prebytočnej múky. Necháme ich prevariť, kým nevyplávu na povrh, scedíme, premyjeme vodou a môžme podávať s rôznymi polievkami.

k nastúhaným zemiakom pridáme soľ
múku, ja som pridala asi 4 takéto lopatky a vodu, moje zemiaky boli dosť vodnaté, tak asi do 100ml, možno len 50ml, s vodou pomaly cesto musí byť tuhé
takýto veľký bochník som vypracovala
rozdelila som si ho na 4 časti a každú zvlášť som vyvaľaka
nakrájať na menšie štvorce, tak akurát, aby sa vošli do dlane
a štipkáme
a trháme
a štipkáme, nezabúdame múčiť ruku a jemne poprášiť už natrhané tarhance
natrhané
dáme do vriacej vody, povaríme asi 5 minút, precedíme , premyjeme a použijeme ako závarku do polievok
hotovo