Trhance zo zemiakového cesta - závarka do polievok

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2-3 zemiaky, soľ, polohrubá múka, voda
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky postrúhame na kašu, posolíme, pridáme polohrubú múku a vodu. Vypracujeme tuhé cesto tak, aby sa dalo vyvaľkať asi na 3-4 mm. Cesto pokrájame na menšie štvorce a namúčenými prstami štipkáme z cesta malé trhance. Jemne ich poprášime múkou, aby sa nezlepili. Kým sa bavkáme s trhancami, prevaríme vodu. Do vriacej osolenej vody nahádžeme trhance, ale si ich v dlaniach trochu poprehadzujeme, aby sme sa zbavili prebytočnej múky. Necháme ich prevariť, kým nevyplávu na povrh, scedíme, premyjeme vodou a môžme podávať s rôznymi polievkami.
 |
k nastúhaným zemiakom pridáme soľ |
 |
múku, ja som pridala asi 4 takéto lopatky a vodu, moje zemiaky boli dosť vodnaté, tak asi do 100ml, možno len 50ml, s vodou pomaly cesto musí byť tuhé |
 |
takýto veľký bochník som vypracovala |
 |
rozdelila som si ho na 4 časti a každú zvlášť som vyvaľaka |
 |
nakrájať na menšie štvorce, tak akurát, aby sa vošli do dlane |
 |
a štipkáme |
 |
a trháme |
 |
a štipkáme, nezabúdame múčiť ruku a jemne poprášiť už natrhané tarhance |
 |
natrhané |
 |
dáme do vriacej vody, povaríme asi 5 minút, precedíme , premyjeme a použijeme ako závarku do polievok |
 |
hotovo |