Keltýš, kaľkýš

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg pšenice, 1/2 kg raže. Môže sa dať len pšenica, alebo viac pšenice. Je sladšia, Med, hrubá múka, hladká múka

POSTUP PŘÍPRAVY

Robí sa väčšinou cez zimu, alebo koncom zimy, keď ešte nie sú teplá. Obilie umyjeme, dáme na 24 hodín do vody. Potom ho rozložíme na sitko, a udržujeme vlhké /napr.rozprašovačom/. Občas ho preplácheme, aby neplesnelo. Ak je naklíčené /trvá to 2-3 dni/, zomelieme na mäsovom mlynčeku a zalejeme 5-6 l vody. Chvíľu necháme, pomiešame a precedíme. Trošku šťavy odložíme bokom.

Do hotovej vody pridávame múku opatrne a miešame rýchlo. Musí to byť ako palacinkové cesto.


Na dno janského skla dáme šťavu, čo sme si odložili a do toho vylejeme cesto. Od kraja cca 2 cm, aby nevykypelo.
Pečieme pri 150-170 C asi 2 hodiny. Vytvorí sa na vrchu akoby kôrka.

Konzistencia je taká karamelová.