Najlepšie parížske rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na CESTO: 3 bielka/ 170g prášk. alebo kryš.cukru/ 150g mletých vlašských orechov/ 1 PL hrubej múky alebo strúhanky/ trocha soli Na PLNKU: 3 žĺtka/ 1 celé vajce /100g kryš.cukru/ 1 a pól PL kakaa/ 180g masla (+ môžeme pridať aj 1-2 PL rumu pre lepšiu chuť a arómu) Na POLEVU: 100g horkej čokolády (môže byť aj obyčajná čoko. na varenie) / 30g masla alebo kokos.oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Príprava cesta: 3 bielka s cukrom a štipkou soli (tá pomáha, aby sa nám lepšie byšľahali bielky) si ručným mixérom vyšľaháme nad parou do tuhej hmoty. Do snehu pridáme mleté orechy, 1 PL strúhanky/hrubej múky a dôkladne vmiešame do plnky. Najlepšie urobíme, ak hmotu necháme aspoň pár minút odležať (20-30minút). Potom si naplníme cukrárske vrecko cestom. Na plech si položíme papier na pečenie a s cukrárskym vreckom tvarujeme z cesta malé rožteky, ja ich robím veľkosti cca 6 cm. Treba si dávať pozor, aby mali všetky rožteky po celej svojej ploche rovnakú hrúbku, inak by sa nám mohli polámať. Pečieme pri teplote 150 stupňov cca 15-20 minút.


Príprava plnky: 3 žĺtka ,1 vajce,100g cukru a kakao vymiešame nad parou do tuhej hmoty. Bez mixéra! Miešame len vareškou! Bude to trochu pracné, ale naozaj to stojí za to. Ak by sme použili mixér či metličku, hmota by sa nám mohla zraziť. Keď je hmota dostatočne hustá, necháme ju vychladnúť a potom do nej zašľahávame po kúskoch studené maslo. Úplne ku koncu pridávam aj rum (môže byť aj koňak, alebo nič). Hmotu dôkladne vymiešame na hladký krém. Týmto krémom naplníme cukrárske vrecko a zdobíme ním vychladnuté rožteky (ja niekedy používam aj ozdobnú špičku). Rožky necháme vychladnúť (najlepšie v chladničke či na nejakom chladnom mieste).


Príprava polevy: Vo vodnom kúpeli roztopíme, najlepšie, horkú čokoládu, pridáme do nej trochu masla/kokos.oleja. Túto čokoládovú zmes si môžeme naliať do nejakej hlbokej misky a opatrne v nej namáčame rožteky krémovou časťou nadol. Namočené rožky ukladáme späť na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Hotovo.