Čokoládovo ovocná torta s mascarpone krémom (bezlepková)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 7 ks vajíčok 7 polievkové lyžice trstinový cukor (alebo práškový, ja som dala trstinový) 4 polievkové lyžice kakao 1⁄2 balík prášku do pečiva Smotanový krém 500 gramov mascarpone 200 millilitrov šľahačkovej smotany 2 čajové lyžičky práškového cukru 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor (ja som dala vanilk.cukor) 1 polievková lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti aj 2) Čokoládová poleva 200 gramov čokolády (výber je na vás, ja som dala kombináciu horkej a mliečnej milky, nabudúce dám viac milky, aby bola poleva sladšia, ale samozrejme dá sa dochutiť aj horká čokoláda cukrom) 140 gramov kvalitného masla Ovocie čerstvé maliny, ríbezle, alebo podľa chuti. Tieto sú však jemne kyslejšie, takže osviežia celú tortu Iné: podľa chuti aj džem, ja som dala malinový na korpus

POSTUP PŘÍPRAVY

Korpus
1/ Bielka s polovicou cukru vyšľaháme do snehu, zatiaľ odložíme do chladu.
2/ Žĺtka so zvyšným cukrom vyšľaháme do peny.
3/ Kakao, ktoré sme si predtým preosiali, zmiešame s práškom do pečiva a primiešavame (mixérom) do vymiešaných žĺtok, až sa nám vytvorí hnedá, kakaová hmota/cesto.
4/ Následne, už len ručne a opatrne zamiešavame vymiešané bielka (sneh) do tejto hnedej hmoty. Po spojení všetkých surovín máme hotové cesto.
5/ Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút (teplovzdušná rúra). Alebo podľa vlastných skúsenosti so svojou rúrou. Po upečení korpus vyklopíme na pracovnú dosku, alebo iný plech, papierom hore, opatrne dáme dole papier z korpusu a necháme vychladnúť.
Cesto má cca 1cm hrúbku.

Smotanový krém
Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom a citrónovou šťavou. (Ja som si najskôr predšľahala šlahačku s ostatnými surovinami, tak na 50%, a tak pridala mascarpone a došľahala do pekného krému. Každý nech zvolí postup, s akým máte najlepšie skúsenosti)

-
Suroviny máme pripravené.
Upečené, vychladnuté cesto si očkom rozdelíme/rozpočítame, aby nám vyšli 4 rovnaké pásy, prípadne aj 5 (je to na vás), ja som mala tuším 6cm široké pásy, ale neprekrajujeme ešte. Najskôr nanesieme džem (podľa chuti), následne krém, ale tak, aby kúsok krému ostalo aj na vrch torty. Na krém naukladáme umyté a osušené ovocie (ja som ho ešte máličko obalila prášk. cukrom) a popritláčame do krému. Následne si nožom cesto s krémom a ovocím rozrežeme na predom rozpočítané pásy cesta. A začíname rolovať, najskôr prvý pás zrolujeme, následne na neho napojíme ďalší pás, a takto nabaľujeme a rolujeme až po posledný pás. Následne si tortový korpus rovnou stranou položíme na podnos (veľmi opatrne, nech sa nám nerozpadne). Máme tortu predpripravenú. Na jej vrch natrieme zvyšok krému. Tortu stiahneme tortovou formou, ktorej obvod/priemer sa dá manuálne nastaviť a sťahujeme obvod formy tak, aby bola torta dostatočne pevne stiahnutá. Krém na vrchu torty ešte zarovnáme, čo možno najkrajšie, keďže na vrch neskôr pôjde poleva. Tortu dáme do chladničky vychladiť na pár hodín.

Toto mi trvalo cca 2 hodinky kľudným tempom.

Poleva
zohrejeme si v hrnci vodu, na hrniec položíme misku, aby nám zo spodného hrnca neunikala para. V miske si roztopíme maslo a následne aj zvolenú čokoládu. Miešame kým sa nám suroviny úplne neroztopia. Nevaríme, nesmie bublať, inak by čokoláda bola po vychladení biela/sivá. Pridala som aj pár kvapiek oleja, vraj je čokoláda lesklejšia. Konzistencia by mala byť krémová, ale taká, aby sa dobre rozliala na torte, no nie zas úplne tekutá. Necháme vychladnúť.


Z chladničky si vyberieme tortu, z ktorej dáme preč tortovú formu. Torta má pekný pevný tvar.
Na vrch torty vylejeme trochu čokolády, rozotrieme. Následne keď jemne zatuhne, nalejeme na vrh torty zbytok čokolády a jemne otáčame/nakláňame podnos torty, aby sa nám čokoláda pekne po torte rozliala, a po stranách postekala. Nenatieram tortu po bokoch, len to nechám stiecť. (Kto chce, môže si z alobalu vystrihnúť pomôcku-ochranu podnosu pred stekaním čokolády. Ja používam tortovú formu, ktorou si naznačím kruh na alobale, vystrihnem kruh a následne zvyšok priložím tesne k torte. Keď čokoláda dosteká jednoducho alobal vyhodím a podnos je čistý)

Pripravené na rolovanie
Zrolované a natretý zvyšok krému na vrchu torty
Stiahnuté tortovou formou, necháme na pár hodín chladiť v chladničke
Po vychladnutí, tortovú formu dáme preč.
Polejeme čokoládou a opäť dáme do chladničky
Hotovo