
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
75 g masla, 230 ml mlieka, 21 g droždia, 375 g hladkej muky 00, 1 lyžička cukru, 1,5 ČL soli, 1 vajce, medvedí cesnak, olivový olej, hrsť sušených rajčiat, syr /parmezan, grana padano, gran moravia -čo chladnička dala/
POSTUP PŘÍPRAVY
Droždie posypať lyžičkou cukru a drevenou vareškou rozmiešať na kašičku, priliať polovicu mlieka izbovej teploty, zamiešať, prikryť utierkou a nechať vzísť kvások.Rozpustiť maslo, primiešať mlieko, vajce a vzniknutú zmes naliať do misy s múkou a soľou. Priliať aj kvások a vymiesiť hladké cesto. Nechať 20 minút odpočinúť.Zatiaľ si rozmixovať medvedi cesnak /asi 2 hrste/ s 2PL olivového oleja a sušenými paradajkami. Nakoniec pridať postrúhaný syr /množstvo podľa chute/.Cesto rozvaľkať na obdĺžnik, potrieť pripravenou zmesouv /može sa ešte posypať syrom/, stočiť do štrúdle a tú prekrojiť na polovicu, s tým ze koniec sa nedokrojí. Dve vzniknuté ćasti zapliesť a uložit do formy na chlebíček/vymazanej maslom a vysypanej strúhankou/rnCesta je celkom dosť, Ak máte formu 30cm dlhú tak to bude akurát a ak máte menšiu, môžete cesto rozdeliť ako ja.Nechať kusnúť asi 45-60minút.Piecť na 170C asi 40 minut.
Tento chlieb je výborný podávať so syrom alebo len tak sám.
![]() |
Pečieme na 170C asi 40 minút |