Božie milosti...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Fánky alebo Božie milosti - typické fašiangové pečivo aj u nás. Ako malá som ich zbožňovala pre tú cukrovú krustu, ktorá sa prilepila na mastný kus koláčika... ako dospelá som na ne zanevrela práve pre tú mastnotu /z vyprážania/ a kopu cukru /samozrejme skôr pre tie neblahé následky, ktoré tuk + cukor napáchajú na postave :D/. Lenže spomienky na detstvo a s tým spojené tradície sa drali na povrch a ja som hľadala recept, v ktorom bude zachovaná páperovitá ľahkosť fánok zvnútra, ale nebudú nasiaknuté tukom a oblepené kvantom cukru zvonka... a našla som, pre mňa a mojich blízkych ten najlepší.

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: 200g hladkej múky. 125g kyslej smotany, 125g masla alebo margarínu, 1 žĺtok, štipka soli... okrem toho práškový, krupicový a vanilkový cukor na posypanie...

Múku, smotanu, žĺtok a štipku soli zmiesime do hladkého nelepivého cesta, prikryjeme fóliou a necháme na noc v chladničke. Na druhý deň vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm, povykrajujeme kolieska alebo iné tvary, ktoré v strede narežeme, aby sa roztvorili.Plech na pečenie vystelieme papierom, ten posypeme práškovým cukrom /môže byť aj hrubšia vrstva, nakoľko koláčiky neobsahujú cukor/, poukladáme na cukor koláčiky, posypeme krupicovým cukrom zmiešaným s vanilkovým a dáme piecť na 180°C, cca 15 minút /do zlata/.